Leasing on esimerkiksi auton tai muun käyttöomaisuuden vuokrausta. Sopimus tehdään yleensä useammaksi vuodeksi, jolloin ajalta maksetaan kuukausittaista vuokraa. Leasing auttaa yritystä menojen ennakoinnissa ja sellaisen laitteiston hankkimisessa, johon sillä muuten ei välttämättä olisi varaa.

Mitä on leasing?

Leasing eli liisaus on siis koneen, laitteen tai kulkuneuvon vuokrausta. Se toimii saman tyyppisesti kuin osamaksulla ostaminen. Yritys maksaa kuukausittaista maksua kuitenkin sillä erolla, että sopimuksen päättyessä laite ei kuitenkaan vaihda omistajaa. Yritys voi usein kuitenkin usein lunastaa koneen, laitteen tai kulkuneuvon edullisesti vuokra-ajan päätyttyä. Leasing on yleensä vakuudeton rahoitusvaihtoehto, koska liisattava kohde toimii rahoituksen vakuutena.

Auton leasing

Auto on yleisin liisattava kohde. Sopimus tehdään useimmiten 2-5 vuodeksi ja sen jälkeen sopimuksesta riippuen yritys voi jatkaa vuokrausta, palauttaa auton tai myydä sen edelleen. Autoille myönnettäviä leasingsopimuksia on useimmiten kahta eri tyyppiä: huoltoleasing ja rahoitusleasing. Huoltoleasing toimii niin, että kaikki auton huollot, renkaiden vaihdot ja korjaukset sisältyvät kuukausittaiseen leasingmaksuun. Kun sopimus päättyy, palautetaan auto takaisin leasingyritykselle, joka kantaa riskin auton arvon vähenemisestä. Huoltoleasingissa on yleensä määräajan lisäksi myös kilometrirajoitus.

Rahoitusleasing eroaa tästä niin, että siinä rahoitusyhtiö hankkii vuokrattavan auton ja vuokraa sen sitten edelleen rahoitettavalle yritykselle. Rahoitusleasingiin ei yleensä kuulu myöskään huoltoja eikä korjauskustannuksia, vaan ne on yrityksen maksettava itse. Yrityksen on rahoitusleasingsopimuksen loppuessa myytävä auto esimerkiksi autoliikkeeseen. Jos myyntihinta on leasingsopimuksen jäännösarvoa korkeampi, saa yritys leasingista vuokrahyvitystä. Jos taas myyntihinta on alempi kuin jäännösarvo, maksaa yritys leasingyritykselle lisävuokraa. Rahoitusleasingin tapauksessa siis riski jäännösarvosta ja auton arvon alenemisesta jää yritykselle. Tämä sama jako leasingin eri tyyppeihin pätee yleensä myös muihin leasingin kohteisiin, kuten koneisiin ja laitteisiin.

Auton liisaus
Älä tee liisaussopimusta ennen kuin olet laskenut vaihtoehtojen kustannukset!

Miksi leasing?

Leasing voi olla hyvä vaihtoehto yritykselle, jolla ei ole laitteen hankintaan tarvittavia varoja käytössä. Se voi olla hyvä vaihtoehto myös, jos yritys on niin iso, että esimerkiksi yksittäisten autojen ostaminen, huoltaminen ja myynti veisi liikaa aikaa yrityksen ydintoiminnoista. Lisäksi yrityksen voi olla järkevää ulkoistaa riski kohteen hajoamisesta ja huollosta.

Osto vai leasing?

Sekä ajoneuvojen että koneiden kanssa voi joutua miettimään, kumpi on kannattavampaa – liisaus vai ostaminen. Kyse ei aina ole välttämättä edes euroista, vaan päätökseen vaikuttaa myös se, haluaako riskin ulkoistaa ja miten yrityksen ajankäyttö toimii. Riippuu tietenkin myös liisauksen kohteesta, kumpi tapa on järkevämpää. Esimerkiksi laitteet, joita käytetään vain vähän ja joiden käyttöikä on pitkä, on usein kannattavampaa ostaa itse. Toisaalta taas hankinnat, joiden laadulla on väliä, voi olla fiksua liisata. Tällaisessa tilanteessa yrityksen voi olla helpompi hankkia käyttöönsä laadukkaammat laitteet, kuin itse ostamalla. Leasingsopimuksen päättyessä yritys voi jälleen päivittää laitteensa ja ajoneuvonsa, jolloin yrityksen käytössä on aina uusinta teknologiaa.

Leasingia harkitessa kannattaa myös muistaa, että leasing on määräaikainen sopimus, josta on hankala irrottautua. Jos siis yritys liisaa auton, jota ei käytetä enää ensimmäisen puolen vuoden jälkeen, on leasingia tarjoava yritys silti oikeutettu saamaan leasingmaksuja koko laina-ajalta. Laitteiden hankkiminen huoltoleasingilla voi helpottaa yrittäjän elämää, koska laskelmissa ei tarvitse ennakoida mahdollisia laitteiden huolto- ja korjaustöitä. Budjetointi on selkeämpää, kun laitteesta tarvitsee huomioida vain yksi kuukausittainen leasingmaksu. Yrityksen on tärkeää tehdä investointilaskelmat laitteelle joka tapauksessa ennen minkäänlaista päätöksen tekoa. Laskelmista käy ilmi, onko leasing yritykselle kannattava vaihtoehto.

3D-tulostimen leasing
Leasingin avulla yritys voi saada helpommin käyttöönsä aina uusinta tekniikkaa.

Leasingin vaihtoehdot

Leasingille ja laitteen ostamiselle suoraan on olemassa muitakin vaihtoehtoja, jotka voivat tulla tietyissä tilanteissa kysymykseen. Yksi näistä on osamaksukauppa, jolloin laitteesta maksetaan edelleen kuukausittaista maksua, mutta sopimuksen päätteeksi laite jää yrityksen omaisuudeksi. Osamaksukaupassa on useimmiten lisänä korko ja käsittelymaksut, joten se ei välttämättä ole leasingia yhtään halvempi. Lisäksi kaikki riskit rahoitettavasta kohteesta jäävät yrityksen harteille. Toisaalta, jos yritykselle on tärkeää saada laite omistukseensa, mutta ostohintaan tarvittavia varoja ei ole vapaana, voi osamaksu olla hyvä idea. Esimerkiksi yrityksen autoiluun voi käyttää myös yrittäjän henkilökohtaista autoa. Tällöin auton kulut ovat vähennyskelpoisia verotuksessa sen mukaan, kuinka suuri osa ajoista on yrityksen ajoja. Ajoista on pidettävä ajopäiväkirjaa. Jos yli 50 % on yrityksen ajoja, kannattaa auto merkitä yrityksen omaisuudeksi, jolloin kaikki sen kulut ovat vähennyskelpoisia verotuksessa.

Leasingin plussat ja miinukset

+ useimmiten vakuudeton rahoitus

+ auttaa budjetointia, kun laitteesta maksetaan vain yhtä kaiken kattavaa kuukausierää

+ huoltoleasing korvaa kaikki laitteen korjaus- ja huoltotyöt

+ leasingmaksut ovat yritykselle vähennyskelpoista menoa

+ mahdollistaa uusimman teknologian yrityksen käyttöön

+ laitteen voi lunastaa edullisesti sopimuksen päätteeksi

– leasingsopimuksesta hankala päästä eroon kesken sopimuskauden

– voi tulla muita rahoitusmuotoja kalliimmaksi

Edellinen artikkeliKassabudjetin laatiminen
Seuraava artikkeliMiksi rekrytointi on niin ikävää?

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän
Captcha verification failed!
Captcha-käyttäjän tulos epäonnistui. ota meihin yhteyttä!