Mikä on aputoiminimi ja miten aputoiminimi hankitaan

Aputoiminimet – miksi, miten ja kenelle?

Yritys voi rekisteröidä yhden tai useamman aputoiminimen varsinaisen toiminimen eli yrityksen nimen rinnalle kattamaan eri osia yrityksen liiketoiminnasta. Yksityinen elinkeinonharjoittaja, yritys tai yhteisö voi ottaa aputoiminimen ilmoittamalla siitä kaupparekisteriin.

Mihin aputoiminimiä tarvitaan?

Aputoiminimeä voidaan käyttää esimerkiksi tilanteessa, jossa yritys toimii usealla toimialalla. Tällöin aputoiminimet auttavat erottelemaan yritystoiminnan lajeja toisistaan. Aputoiminimet voivat auttaa myös yrityksen eri toimipaikkojen erottelussa. Aputoiminimellä on mahdollista kattaa vain osatoiminnot, eikä sitä voi käyttää koko yritystoiminnan harjoittamiseen. Yhdellä yrityksellä voi olla varsinaisen toiminimen lisäksi useita aputoiminimiä.

Miten aputoiminimi rekisteröidään?

Aputoiminimi on rekisteröitävä kaupparekisteriin. Tämä voidaan tehdä joko yrityksen perustamisen yhteydessä tai jälkeenpäin muutosilmoituksella. Ilmoitus tehdään joko PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa sähköisesti tai paperilomakkeella. Sähköisen ilmoituksen hinta on 60 euroa per aputoiminimi ja paperisen ilmoituksen hinta on 115 euroa per aputoiminimi. Sähköinen ilmoitus voidaan käsitellä myös paperista ilmoitusta nopeammin. Sähköiseen ilmoitukseen tarvitaan verkkopankkitunnukset, sirullinen henkilökortti tai mobiilivarmenne. Maksu suoritetaan ilmoituksen yhteydessä. Paperinen ilmoitus maksetaan ennen ilmoituksen lähettämisestä ja maksamisesta liitetään mukaan kuitti.

Kuinka paljon aputoiminimi maksaa?
Aputoiminimen voi hankkia lisäämättä sitä erikseen yhtiösopimukseen tai yrityksen sääntöihin.

Millainen aputoiminimi voi olla?

Aputoiminimeen pätevät samat säännöt kuin varsinaiseen toiminimeen sillä erolla, ettei nimessä voi käyttää yritysmuodon lyhennettä, kuten ay tai oy.

Aputoiminimestä tehdään varsinaisen toiminimen tavoin nimiselvitys. PRH:n on siis hyväksyttävä aputoiminimi, ennen kuin sitä voidaan käyttää yrityksen toiminnassa. Aputoiminimeen sovelletaan samoja sääntöjä kuin varsinaiseen toiminimeenkin. Erona on tosin se, että aputoiminimessä ei voi olla yhtiömuodon tunnusta, kuten oy tai ky.

Tärkeimmät säännöt nimen valintaan ovat yksilöllisyys ja sekoittamattomuus. Aputoiminimen on siis oltava sellainen, ettei se ole toisen yrityksen rekisteröimä eikä olemassa oleva tavaramerkki. Nimi ei myöskään voi sekoittua muiden samankaltaisten toiminimien kanssa, varsinkaan samalla toimialalla toimivien yritysten kanssa. Lisäksi toiminimen on oltava yksilöity niin, että se kuvaa yritystä ja erottaa sen muista. PRH:n nimipalvelusta voi tarkistaa, onko suunniteltu aputoiminimi jo käytössä.

Miten päätös aputoiminimestä tehdään?

Se, miten aputoiminimen ottamisesta päätetään, riippuu yritysmuodosta. Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi tehdä päätöksen yksin, mutta osakeyhtiö tarvitsee aputoiminimen valintaan hallituksen päätöksen. Aputoiminimen ottamisesta ei tarvitse tehdä merkintää yhtiösopimukseen eikä yrityksen sääntöihin.

Miten aputoiminimen voi muuttaa tai poistaa?

Aputoiminimeä ei voi muuttaa enää rekisteröimisen jälkeen. Jos aputoiminimen haluaa vaihtaa, täytyy siitä ensin luopua ja tämän jälkeen rekisteröidä uusi. Päätöksen aputoiminimestä luopumisesta tekee sama taho kuin aputoiminimen ottamisesta. Osakeyhtiössä siis hallitus, henkilöyhtiöissä yhtiömiehet ja yksityisen elinkeinonharjoittajan tapauksessa hän itse.

Aputoiminimen luopumisesta tehdään ilmoitus YTJ-palvelussa. Sähköisen ilmoituksen käsittelymaksu on 40 euroa ja paperisen lomakkeen 95 euroa. Jos samalla poistetaan käytöstä useampi aputoiminimi, tarvitsee käsittelymaksu maksaa kuitenkin vain kerran.

Edellinen artikkeliKommandiittiyhtiö
Seuraava artikkeliYritysmuodot

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän
Captcha verification failed!
Captcha-käyttäjän tulos epäonnistui. ota meihin yhteyttä!