Välivuosi kevytyrittäjänä - näin se onnistuu

Haluatko tehdä irtioton töistä tai opiskeluista, mutta et koe au pair-hommien tai vapaaehtoistyön olevan sinulle mielekkäitä vaihtoehtoja? Entä jos sinun olisi mahdollista edistää uraasi tekemällä CV:ssä hyvältä näyttäviä projekteja, samalla kun olet reissussa? Tässä artikkelissa käymme läpi yksitellen ne askeleet, joiden avulla voit tienata rahaa samalla kun matkustat. ”Digital nomad” -välivuoden jälkeen ansioluettelosi näyttää paremmalta kuin koskaan, työpaikkojen välisestä ajasta ei jää aukkoa työhistoriaasi ja maailmalta palattuasi olet kotimaisille työnantajille entistä houkuttelevampi hakija.

Päätös digital nomad -välivuodesta kevytyrittäjänä

Päätöstä irtiottoon ei tarvitse tehdä yhdellä kertaa. Voit päättää tehdä joitain yksittäisiä keikkoja kevytyrittäjänä ja lähteä reissuun sitten, kun koet että asiakaskuntasi alkaa vakiintua ja ansiot alkavat kasvaa. Kevytyrittäjyyttä on mahdollista kokeilla, vaikka kävisit kokoaikatöissäkin. Voit omistaa iltoja ja viikonloppuja ensimmäisten projektiesi toteuttamiseen.

Mistä kevytyrittäjä löytää töitä

Joitain vuosia sitten, lähinnä koodarit pystyivät löytämään työkeikkoja netistä vaivattomasti. Sittemmin kevytyrittäjyyden yleistyttyä, myös muiden alojen osaajat ovat saaneet mahdollisuuden löytää projektikohtaista työtä netistä pienellä vaivalla. UpWork ja Freelancer.com ovat maailman tunnetuimpia netistä löytyviä palveluita, joiden kautta töiden tilaajat löytävät freelancereita. Joitain vuosia sitten UpWorkiin oli vielä helpompaa luoda tili. Nykyään freelancerien määrän kasvettua, profiilia saattaa olla vaikeampi saada hyväksyttyä UpWorkin toimesta. Korkeakoulututkinnoista on hyötyä. Kilpailevia palveluja, joita sinun kannattaa myös kokeilla, ovat esimerkiksi Workmarket, Speedlancer ja VirtualVocations. Nykyään on olemassa myös rekrytointitoimistoja, jotka erikoistuvat freelancereihin ja digital nomadeille sopiviin projekteihin. Toiset sivustot taas välittävät sellaisia yritysten rooleja, joita voi tehdä etänä. Näiden etätöitä tarjoavien yritysten listauksia voit tarkastella esimerkiksi palveluissa nimeltä WorkRemotely tai FlexJobs.

Käytännön ohjeet: näin aloitat kevytyrittäjänä
Nykyään välivuosi ei tarkoita sitä, että CV:n tulee iso aukko. Voit edetä urallasi välivuotesi aikana.

Etätöitä tarjoavia yrityksiä:

 • Amazon
 • Hilton
 • Xerox
 • Convergys
 • Appen
 • Liveops
 • LanguageLine Solutions
 • Dell
 • Intuit
 • IBM
 • SAP
 • Humana
 • Wells Fargo
 • Aon
 • Teradata
 • Real Staffing

Työnhakijan Tinder projektien hakuun

Yksi mielenkiintoisimmista tulokkaista on Shapr-niminen palvelu, joka on ikään kuin töitä hakevien ja projekteja tarjoavien Tinder. Eri alojen ammattilaiset voivat löytää toisensa pyyhkäisemällä näyttöä, kuten deittipalveluissakin on tapana tehdä. Shapr-mobiilisovelluksen algoritmi ehdottaa sinulle 10-15 mielenkiintoista profiilia päivittäin. Algoritmi valitsee pareja muun muassa yhteisten mielenkiinnon kohteiden, ammatillisen kokemuksen ja sijaintisi perusteella. Voit pyyhkäistä hakutuloksia anonyymisti ja äppi ilmoittaa sinulle, kun match syntyy. Tämän jälkeen voitte olla kontaktisi kanssa yhteyksissä töihin liittyen. Shapr on loistava verkostoitumisen työkalu muun muassa sen puolesta, että sitä on hauskempi käyttää, kuin puhelinhaastatteluihin osallistuminen. Sovellus on taskussasi ja esimerkiksi bussia odottaessasi saatat saada urasi tärkeimmän kontaktin muutamassa sekunnissa.

Koodareille riittää töitä myös kevytyrittäjänä

Koodareiden tarve on ollut kovassa nosteessa jo pitkään. Etenkin start upit ymmärtävät freelancereiden päälle ja hyväksyvät myös etänä työskentelevät tiimin jäsenet helpommin mukaan projekteihin. Jos sinulta löytyy koodaustaitoa, kannattaa tutustua palveluun nimeltä Rent-a-coder. Ohjelmistokehittäjille ja Web Designereille saattaa kuitenkin tulla yllätyksenä se, minkälaisten hintojen kanssa joudut kilpailemaan projekteista. Yleensä digital nomad -töitä välittävissä palveluissa tulee vastaan myös tekijöitä halvempien kustannusten maista, jolloin projektien hintoja poljetaan. Tästä ei kannata kuitenkaan hermostua, sillä laadulla on edelleen hintansa. Halpatyömaista projekteja tilanneet yritykset oppivat pian myös sen, millaista laatua ja kommunikaatiota halvalla tilatulta projektilta voi odottaa.

Vahvuutesi työmarkkinoilla

Vaikka sitä ei ehkä tulisi ajatelleeksi, suomenkielen taito on yllättävän usein vahvuus, jollaista taitoa ei löydä ympäri maailmaa. Olemme siitä onnekkaassa asemassa, että äidinkielemme ei ole yhtä laajalti puhuttu, kuin englanti tai espanja. Suomi on ulkomaisille yrityksille houkutteleva markkina-alue, etenkin silloin jos yritys toimii jo muissa Pohjoismaissa. Nämä kansainväliset yritykset tarvitsevat sujuvaa suomea puhuvia osaajia, ja koska esimerkiksi verkkosivut käännetään vain kerran, työ ei sovellu aina työntekijän kokopäiväiseen palkkaamiseen. Työ tilataan mielummin kertaprojektina. Samalta asiakkaalta saattaa kuitenkin tulla pitkäaikaisia projekteja, kuten viikottaista uutiskirjeiden kirjoittamista.

Miten tienata rahaa välivuoden aikana? Kevytyrittäjyys.
Toivotko vaihtelua urallesi? Hyvät työkalut, kuten luotettava laskutusohjelma ja projektinhallintatyökalut auttaa eteenpäin.

Kevytyrittäjän tai toiminimen projektinhallinta

Koska maailmalla reissaavana digital nomadina et istu saman tiimipöydän ääressä maanantaipalavereissa kollegojesi kanssa, on tärkeää että yhteydenpito on muuten tehokasta. Usein töitä tehdään myös aikavyöhykkeiden yli ja suuret aikaerot ovat tavallisia. Siksi työt ja projektin eri vaiheet kannattaa järjestellä jonkin digitaalisen työkalun avulla niin, että asiakkaasi pääsee tarkistamaan, missä vaiheessa projektisi menee, silloin kun heille itse se sopii. On suositeltavaa, että pyrit vähentämään sähköpostisumaa ja puhelinpalavereja esimerkiksi Slack-nimisen kommunikaatiovälineen, Trello- tai Asana-nimisen projektinhallintatyökalun avulla. Näin saat nauttia yöunistasi silloin kun on niiden aika, etkä joudu nousemaan neljältä yöllä puhelimeen. Olemme kirjoittaneet artikkelin kevytyrittäjän ilmaisista työkaluista, voit lukea sen täältä. Jos sinun täytyy kuitenkin silloin tällöin palaveetata asiakkaasi kanssa livenä, suosittelemme sinua kokeilemaan Time and Date-palvelua. Tätä palvelua käytetään verkossa niin, että sinun täytyy vain syöttää siihen ne kaupungit, joissa asiakkaasi ja sinä olette. Palvelu ehdottaa sopivaa palaveriaikaa, eikä aikavyöhykkeistä johtuvia, virheellisiä aikoja pääse syntymään. Time and Date säästää sinut varmasti jossain kohtaa siltä, että missaat tärkeän palaverin vahingossa.

Laskutusohjelma

Hyvä laskutusohjelma on toiminimellä töitä tekeville yrittäjille tärkeää. Kevytyrittäjille ja toiminimille suunnatut palvelut eroavat toisistaan jonkin verran. Kevytyrittäjät eivät tee kirjanpitoa, vaan laskutuspalvelu, kuten Ukko.fi, hoitaa vakuutusmaksut ja muut sivukulut automaattisesti. Toiminimellä yrittäville taas verkosta löytyvät valmiit laskutuspohjat voivat olla paras ratkaisu.

Laskutusohjelma helpottaa laskujen kirjoittamista ja saattaa parantaa kassavirtaasi, sillä sähköistä palvelua käyttämällä virheellisiä laskuja on vaikeampi lähettää. Netistä löytyy erilaisia maksullisia ja maksuttomia laskutusohjelmia. Välivuotesi alussa kassavirtasi ei vielä ole välttämättä suuri ja säännöllinen. Siitä syytä sinun kannattaa lähteä liikeelle ilmaisella laskutusohjelmalla ja pohtia toiminnan vakiintuessa, olisiko sinun hyödyllistä maksaa jatkossa laskutusohjelman premium-versiosta.

Ilmaiset laskutusohjelmat

Yksi netistä löytyvä, hyvä laskutusohjelma on nimeltään Laskutuspohja.fi. Tämän ilmaisen laskutusohjelman avulla voit kirjoittaa standardin mukaisia laskuja nopeasti ja ilmaiseksi. Voit ladata valmiin laskun koneellesi ja lähettää sen eteenpäin asiakkaallesi esimerkiksi sähköpostilla. Laskutuspohja.fi tarjoaa sekä ilmaista että maksullista laskupohjaa. Maksullisessa versiossa on huomattavasti enemmän kiireiselle ja helppoutta kaipaavalle freelancerille sopivia ominaisuuksia.

Miksi maksaa laskutusohjelmasta?

Kun reissaat maailmalla, saatat huomata miten paljon aikaa tuhlaantuu niihin tehtäviin, joista et voi saada palkkaa. Laskuttaminen, myöhässä olevien maksujen jahtaaminen asiakkaalta ja väärin kirjoitettujen laskujen aiheuttamat myöhästymiset vaikuttavat kaikki arkeesi tien päällä. Koska digital nomadit reissaavat paljon ja toimivat nettiyhteydet eivät ole aina itsestäänselvyyksiä, on tärkeää että asiakkaidesi tiedot, kuten Y-tunnuksen, kontaktisi yhteystiedot ja muut laskuun tulevat tiedot voi tallentaa jonnekin turvaan. 10 euroa kuussa maksava premium-versio Laskutuspohja.fi-palvelusta takaa, että kaikki nämä tiedot ovat turvassa. Lisäksi tämä palvelu antaa sinun tallentaa useita tilinumeroita, jolloin väärin kirjoitetut tilinumerot eivät enää aiheuta myöhästymisiä maksuissa. Kansainvälisiä asiakkaita palveleville freelancereille on myös tärkeää pystyä kirjoittamaan laskuja useissa eri valuutoissa. Tässä auttaa Laskutuspohja.fi:n maksullinen versio. Myöhässä olevien maksujen jahtaaminen on helpompaa muutamalla klikkauksella lähetettävien maksumuistutusten avulla.

Ideoita välivuoteen
Voit toteuttaa unelmiasi pidempään, jos teet samalla töitä netin kautta kevytyrittäjänä tai toiminimellä.

Kumpi on parempi, kevytyrittäjyys vai toiminimi?

Kevytyrittäjä on henkilö, joka tekee työkeikkoja asiakkaalleen niin, että ne laskutetaan ilman omaa yritystä. Kevytyrittäjät käyttävät laskutuspalvelua laskujensa lähettämiseen sekä palkkansa nostamiseen. Yrittäjä syöttää tarvitut tiedot laskutuspalveluun ja palvelu lähettää laskun sitten asiakkaalle suoraan. Asiakkaasi maksaa laskun laskutuspalvelulle, jonka jälkeen rahat ovat nostettavissasi.

Kevytyrittäjä nostaa rahat itselleen palkkana. Kevytyrittäjyyden vahvuus on se, että laskutuspalvelu huolehtii kaikista byrokraattisista askelista, kuten kirjanpidosta, verotuksesta ja sivukuluista. Laskutuspalvelu vähentää palkasta oman palkkionsa. Kevytyrittäjät sopivatkin jonnekin yrittäjän ja palkansaajan välimaastoon. Kevytyrittäjyys ei kuitenkaan sovi kaikille toimialoille. Poikkeuksia ovat luvanvaraisen toiminnan alat. Jotta voit aloittaa tämänkaltaisen toiminnan, sinun tarvitsee ensin hakea tarvittavat luvat.

Toiminimiyrittäjä taas on oikea yritysmuoto, toisin kuin kevytyrittäjä. Toiminimi on yritysmuodoista kaikkein kevyin vaihtoehto. Yleensä toiminimi avataan silloin, kun töitä tehdään jatkuvasti, eivätkä ne ole enää silloin tällöin tehtäviä keikkoja. Toiminimellä työskentelevä henkilö, eli viralliselta nimitykseltään yksityinen elinkeinonharjoittaja on vastuussa kaikista yrityksensä velvoitteista ja veloista henkilökohtaisesti. Toiminimen perustaminen on osakeyhtiön perustamista helpompaa. On tosin muistettava, ettei osakeyhtiön perustaminen ole niin vaikeaa kuin usein luullaan. Toiminimellä työskentelevän henkilön tarvitsee huolehtia kirjanpidosta, myös silloin jos yritystoimintaa ei ole ollut. Kevytyrittäjänä tämä palvelu taas on ulkoistettu, joten kevytyrittäjyys on kaikkein helpoin ja nopein tapa lähteä laskuttamaan ja pyörittämään omaa toimintaa. Toiminimi soveltuu myös pariskunnille. Jos toisella teistä on toiminimi, myös puolisosi voi tehdä töitä toiminimesi kautta.

Töissä maailmalla

Kun suunnittelet kohteitasi joissa haluaisit vierailla ja tehdä samalla töitä, hienoa on se, että sinun ei tarvitse lyödä kaikkia matkakohteitasi lukkoon etukäteen. Matkasuunnitelmiin kannattaa jättää pelivaraa jo senkin takia, että reissatessasi tapaat varmasti ihmisiä, jotka ovat ehtineet nähdä ja kokea paljon matkoillaan. Suositusten avulla saatat saada ideoita siitä, minne haluat suunnistaa seuraavaksi. Mitä sinun kannattaa sitten ottaa huomioon tien päällä?

Kustannustaso

Kun tulosi ovat epäsäännölliset, sinun kannattaa ottaa huomioon paikan kustannustaso jo ennen matkaasi. Vaikka New Yorkissa tai Tokiossa on varmasti inspiroivaa viettää aikaa ja verkostoitua, saatat huomata kuinka matkakassasi alkaa pienentyä kalliin kustannustason kohteessa. Tästä syystä edulliset kaukoidän ja Etelä-Amerikan kohteet ovatkin suosittuja digital nomadien keskuudessa.

Turvallisuus

Läppäri on tyypillisin reissaavan freelancerin työväline. Jos laitteesi kuitenkin varastetaan, uutta mäcciä saattaa olla hankalaa saada tilalle nopeasti. Etenkin jos tarvitset välttämättä suomalaisen näppäimistön. Yleinen turvallisuustaso on hyvä ottaa huomioon etukäteen. Tässä auttaa muun muassa Ulkoministeriön nettisivut. Matkustaessasi alueella, jolla saattaa sattua luonnonkatastrofeja tai joilla on esimerkiksi kohonnut terrorismin riski, sinun kannattaa täyttää matkustusilmoitus Ulkoministeriön sivustolla. Matkustusilmoituksen avulla annat Ulkoministeriölle tietoja matkasi kohteesta ja kestosta. Siten heidän on helpompi tavoittaa sinut tarvittaessa ja järjestää evakuointi tarvittaessa.

Elintaso

Haluatko lukea eri kohteiden elintasosta tai esimerkiksi asumisen hinnasta etukäteen? Siinä tapauksessa voit hakea tietoa Teleport.org-sivustolta. Voit käyttää joko ”start exploring”-työkalua tai verrata kohteita kaupungin nimen perusteella. Kohteen elintasoa kannattaa verrata arvioimaasi budjettiin. Jos tekemäsi työt maksavat matalampaa palkkaa, sinun kannattaa harkita vain niitä asumiskohteita joihin sinulla on varaa välivuotesi aikana.

Netti ja sähkö

Nettiyhteyden ja sähkön saannin luotettavuus eivät ole välttämättä ensimmäisiä asioita, jotka tulevat välivuotta suunnittelevilla mieleen. Tien päällä töitä tehdessä niiden tärkeys alkaa kuitenkin hahmottua, viimeistään siinä kohtaa kun asiakkaan kanssa sovittu starttipalaveri uhkaa peruuntua sähkökatkoksen ja modeemin virran katkeamisen takia. Jotkut ammatit vaativat netin käyttöä enemmän, kun esimerkiksi luovan kirjoitustyön tekijät saattavat jopa nauttia netittömästä elämästä jonkin aikaa.

Voit koettaa minimoida sähkökatkosten työpäivällesi aiheuttamaa haittaa hankkimalla uuden läppärin, jonka akun kesto on pitkä. Jos hankit paikallisen sim-kortin tai olet Euroopan talousalueen ilmaisella roaming-alueella, voit käyttää hätäratkaisuna puhelimesi hot spottia. Tämä tarkoittaa sitä, että jaat mobiilidatayhteytesi kännykästäsi tietokoneelle. Vaikka sähköt katkeaisikin, modeemi tippuisi sähköverkosta ja wifi-yhteytesi ei toimisi, tällä konstilla saat ainakin viestipalvelut, kuten Skypen, Whatsapin tai Slackin toimimaan. Videopuhelujen laadusta ei tosin ole takeita mobiilidataa käyttäessäsi.

Miten välivuoden matkat kannattaa suunnitella, jos haluat tehdä töitä yrittäjänä.
Etkö jaksa suunnitella matkaasi itse? Voit osallistua maksullisille retriiteille, joissa pidetään hauskaa, mutta tehdään myös töitä.

Matkan suunnittelu

Kevytyrittäjänä tai toiminimellä työskentelyssä hienoa on se, että olet freelancer. Kuten ”free”-sanakin vihjaa, olet vapaa päättämään mitä projekteja otat vastaan, milloin teet töitä ja minkä projektien parissa voit oppia eniten mielekkäitä asioita. Olet myös vapaa päättämään matkustuspäivistäsi itse. Tämä onkin freelancerin uran parhaita puolia. Kun et matkusta yleisinä loma-aikoina, voit säästää matkakustannuksissasi huomattavasti. Esimerkiksi Skyscannerilla on ”everywhere” -toiminto, joka antaa sinulle listan ideoita, minne voisit matkustaa budjetillasi. Jos matkapäivälläsi ei ole väliä, löydät usein huomattavasti halvempia tarjouksia. Voit myös tilata sähköpostiisi ilmoituksen, joka kertoo sinulle heti jos hinta haluamaasi kohteeseen laskee.

Asuminen välivuotesi aikana

Yksi matkustelevien kevytyrittäjien lempipalveluista on AirBnB. Voit asua toisen ihmisen kotona ja kokea, millaista paikallinen kulttuuri ja elämänmeno on. Omistatko asunnon Suomessa? Siinä tapauksessa sinun kannattaa harkita myös asuntosi ”vaihtamista” esimerkiksi HomeExchange-palvelun kautta. Palvelu toimii niin, että luot ensin itsellesi ja asunnollesi tai lomamökillesi profiilin maksulliseen palveluun. Tämän jälkeen voit alkaa lähettää viestejä niihin matkakohteisiin, joista olet itse kiinnostunut. Jos viestisi vastaanottaja on myös kiinnostunut sinun kaupungissasi vierailemisesta, voitte sopia yhdessä matkan kestosta, ajankohdasta ja avainten luovutuksesta. Voitte myös käyttää toistenne asuntoja välillä eri aikoihin, sillä monilla HomeExchangea käyttävillä on kaksi asuntoa käytössään.

Asuminen työpanosta vastaan

Jos haluat tehdä töitä esimerkiksi vapaaehtoisena muutaman tunnin päivässä, tutustu Workaway.info-palveluun. Tämä verkkosivusto välittää vapaaehtoistöitä, joita vastaan sinun on mahdollista saada myös majoitus ja ruokaa.

Kotieläimistä huolehtiminen asumista vastaan

Yksi nopeasti kasvavista, majoitusta tarjoavista palveluista on nimeltään Trusted House Sitters. Palvelun tarkoitus on yhdistää majoitusta etsiviä ja kotieläinapua etsiviä keskenään. Jos huolehdit esimerkiksi koirista, kissoista tai hevosista omistajien ollessa lomalla, saat asua heidän kotonaan ilmaiseksi. Usein talon omistajat vaativat myös muuta, pientä työpanosta, kuten kukkien kastelua ja nurmikon leikkuuta. Trusted House Sitters on kansainvälisellä mittakaavalla jo melko iso verkosto, joten upeita matkakohteita löytyy joukosta varmasti. Joillain kotitalouksilla on tarjota myös uima-allas ja reippaasti aurinkoa.

Maksulliset digital nomad-ohjelmat

Yksi helppo tapa toteuttaa välivuosi kevytyrittäjänä on osallistua maksulliseen ohjelmaan. Maksulliset ohjelmat järjestävät retriittejä töitä tekeville freelancereille eksoottisissa matkakohteissa. Esimerkiksi Unsettled järjestää yrittäjille retriittejä kaukoidässä, Etelä-Amerikassa ja Euroopassa. Vuoden 2018 kohteita olivat Barcelona, Buenos Aires, Porto, Bali, Peru, Nicaragua, Medellin ja Kapkaupunki. Kuukauden mittaisen retriitin hinnat alkavat muutamasta tuhannesta USA:n dollarista ja sisältävät asumisen, cowork-tilan käytön, paikallisen SIM-kortin, wifin ja ohjelmaa, kuten illallisia, joogatunteja, viikonloppureissuja ja paikallisten asukkaiden kanssa yhteistä tekemistä. Unsettled on täysi paketti jonka kautta sinun ei tarvitse tehdä samoja matkajärjestelyjä itse. Vastaat kuitenkin itse töiden löytämisestä, Unsettled ei tarjoa mahdollisuutta tehdä töitä heille. Koska saavut kohteeseen samaan aikaan muiden kansainvälisten freelancereiden kanssa, yhteishenkeen on helppo päästä mukaan. Samalla tulet saaneeksi arvokkaita kontakteja, joiden kautta saatat saada lisää asiakkaita.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here