Kuka voi saada Finnveran rahoitusta?

Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja, jonka tavoitteena on tukea pk-yrityksiä kasvamaan ja kansainvälistymään. Finnvera tarjoaa rahoitusta myös aloittaville yrityksille. Aloittavan yrityksen voikin olla kannattavaa selvittää, voisiko Finnvera auttaa rahoituksen järjestämisessä.

Kuka voi saada rahoitusta Finnveralta?

Rahoitusta on mahdollista hakea lähes kaikilla toimialoilla toimiville yrityksille. Poikkeuksen tästä tekevät kuitenkin varsinainen maatilatalous, metsätalous sekä rakennusliiketoiminnan perustajaurakointi. Muita toimialoja, joille pääsääntöisesti rahoitusta ei myönnetä ovat kiinteistösijoittaminen, vuokra-asuntojen rakentaminen tai saneeraus sekä rahoitus-, sijoitus- ja vakuutusala. Rahoitusta voi saada niin päätoimiseen kuin sivutoimiseenkin yritystoimintaan.

Kuka voi saada rahoitusta Finnveralta?
Finnveran rahoituksen saaminen vaatii joko kannattavaa liiketoimintaa tai hyviä edellytyksiä siihen.

Yritys voi hakea Finnveran rahoitusta jo ennen yrityksen perustamista, mutta varsinaisen lainan saa käyttöön vasta perustamisen jälkeen. Hakemuksen hyväksymiseen vaikuttavat yrittäjien ja yrityksen luottotiedot. Maksuhäiriöt voivat vaikeuttaa rahoituksen saamista. Saadakseen rahoitusta Finnveralta yrityksellä tulee olla kannattavaa liiketoimintaa, tai hyvät mahdollisuudet menestymiseen.

Finnvera tarjoaa lainoja ja takauksia pääsääntöisesti vain pienille ja keskisuurille yrityksille, eli pk-yrityksille. Pk-yrityksiksi lasketaan yritykset, jotka täyttävät seuraavat ehdot:

  • Vuosittainen liikevaihto enintään 50 000 000 euroa, tai
  • Taseen loppusumma enintään 43 000 000 euroa, ja
  • Palveluksessa korkeintaan 250 työntekijää, ja
  • Pääomasta tai osakkeista alle 25 % on sellaisen yrityksen omistuksessa, jota ei lasketa pk-yritykseksi.

Finnveran lainat

Finnvera tarjoaa lainarahoitusta erityisesti investointeihin, kansainvälistymiseen ja omistusosuuksien hankkimiseen. Lainoja haetaan Finnveran verkkopalvelun kautta, jonka jälkeen asiantuntijat arvioivat tilanteen. Rahoituksen kohteesta ja yrityksen iästä riippuen yritykselle pyritään löytämään sopiva lainatuote. Yli 50 000 euron rahoitustarpeisiin vaaditaan lisäksi muita rahoituslähteitä, esimerkiksi pankkilainaa.

Lainan takaukset ja takuut

Varsinaisten lainojen ohella Finnvera voi olla takaajana muiden rahoittajien lainoille. Tällöin Suomen valtio toimii lainan takaajana. Takaus auttaa parantamaan yrityksen mahdollisuuksia lainan saannissa. Alle 80 000 euron takauksessa yrityksen ei itse tarvitse huolehtia takauksen hakemisesta, vaan pankki tekee sen yrityksen puolesta. Tätä suuremmissa takaustarpeissa takausta voi hakea Finnveran verkkopalvelussa. Lainojen tavoin Finnveralla on erilaisia lainatakauksia riippuen rahoituksen käyttökohteesta sekä yrityksen iästä ja toimialasta. Finnvera ei yleensä voi olla lainan ainoa takaaja.

Finnvera tarjoaa lainan takuiden lisäksi kansainvälisesti toimiville yrityksille takuita vientiin. Finnveran vientitakuita voi saada esimerkiksi luottoriskeihin, vientisaataviin tai laskusaataviin. Takuissa on EU-valtiontukisääntöjen takia rajoituksia EU-alueella käytävään kauppaan.

Finnvera aloittavalle yritykselle

Finnveralla on useita vaihtoehtoja aloittavan yrityksen rahoitukseen. Ennen rahoituksen hakemista, uudella yrityksellä on oltava valmiina liiketoimintasuunnitelma rahoitus- ja kannattavuuslaskelmineen. Varsinkin, kun yrityksellä ei ole vielä tilinpäätöstietoja, on liiketoimintasuunnitelma liitteineen ainoa tapa osoittaa yrityksen menestymismahdollisuus rahoittajille. Jos yrittäjä hakee starttirahaa, on sitä haettava ennen yritystoiminnan aloittamista TE-toimistosta.

Finnveran rahoitus aloittaville yrityksille
Onko yrityksesi taival vasta alkuvaiheessa? Silloin huolellisesti tehty liiketoimintasuunnitelmasi voi auttaa saamaan rahoitusta Finnveralta.

Aloittava yritys voi hakea Finnveralta joko lainaa tai takausta. Usein yrityksellä ei alkuvaiheessa ole vakuudeksi sopivaa omaisuutta, joten henkilötakaus on yleinen tapa hoitaa rahoituksen vaatimat takaukset. Finnveran alkutakaus auttaa yritystä jakamaan vastuuta pankkilainasta. Myönnettävä takaus voi olla korkeintaan 80 % lainan kokonaistakauksesta ja korkeintaan 80 000 euroa. Alkutakausta ei tarvitse itse hakea, vaan pankki hoitaa hakemuksen laatimisen ja lähettämisen. Finnvera käsittelee takaushakemuksen useimmiten jo kolmen arkipäivän aikana. Takauksesta maksetaan Finnveralle takausprovisiota.

Uusi yritys voi saada Finnveralta myös suoraan lainaa. Rahoituksen vähimmäismäärä on 10 000 euroa. Jos lainan tarve on yli 50 000 euroa, on hankkeessa oltava mukana myös muita rahoittajia. Yleensä lainaan tarvitaan omarahoitusosuutta, joka on rahoituskohteesta riippuen 10 – 20 %. Lainaa haetaan suoraan Finnveran verkkopalvelussa.

Yrittäjän kannattaa hakea starttirahaa TE-toimistosta ennen yritystoiminnan aloittamista, jos yrittäjällä ei ole tuloja yritystoiminnan alkaessa. Finnveralta voi hakea myös henkilökohtaista yrittäjälainaa osakepääoman rahoittamiseen sillä ehdolla, että rahoittamisen jälkeen yrittäjällä on vähintään 20 % omistajuus yrityksestä. Lainalla on 20 % omarahoitusosuus ja lainan suuruus voi olla korkeintaan 100 000 euroa.

Aloittelevan yrityksen lainan takaisinmaksu

Lainojen takaisinmaksuaika on yleensä pieniä hankkeita rahoittaessa 4 vuotta. Näistä ensimmäisenä vuonna maksetaan pelkästään korkoja ja varsinaisia lyhennyksiä aletaan maksaa vasta toisena vuonna. Lainaa maksetaan takaisin kolmen kuukauden välein, joten tämä on syytä ottaa huomioon kannattavuuslaskelmia tehdessä. Korkotaso riippuu yrityksen taloudellisesta tilanteesta sekä arvioiduista liiketoiminnan tulevaisuudennäkymistä.

Edellinen artikkeliTyösopimuksen sisältö
Seuraava artikkeliYritystuet

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän
Captcha verification failed!
Captcha-käyttäjän tulos epäonnistui. ota meihin yhteyttä!