Millainen on hyvä nimi yritykselle?

Yrityksen nimeäminen on tärkeä osa yrityksen perustamista. Nimen tulee noudattaa annettuja sääntöjä, mutta olla samalla mieleenpainuva ja uniikki. Vaikka varsinaisen nimen rinnalla onkin mahdollista käyttää tavaramerkkejä ja aputoiminimiä, on yrityksen nimellä silti tärkeä tehtävä mielikuvan muodostamisessa asiakkaiden ja muiden sidosryhmien mielissä.

Millainen on hyvä toiminimi?

Hyvä nimi on sellainen, joka jää nopeasti mieleen ja sopii yrityksen edustamaan brändiin. Vaikka nimi täyttäisikin Patentti- ja rekisterihallituksen ehdot, voi se silti sekoittua ihmisten mielissä muihin toiminimiin tai aiheuttaa ongelmia kirjoittamisessa tai lausumisessa. Hyvä toiminimi myös tukee yrityksen liiketoimintaa vastaamalla hyvin yrityksen toimialaa ja tuotteita. Tässä artikkelissa käydään läpi yrityksen nimeämistä erityisesti PRH:n näkökulmasta, sillä itse yrityksen nimeäminen on kuitenkin luova prosessi, eikä varsinaisia ohjeita nimen keksimiseen juuri voi antaa.

Yritysmuodon tunnus

Kaikissa varsinaisissa toiminimissä, yksityistä elinkeinonharjoittajaa eli toiminimeä lukuun ottamatta, on oltava näkyvillä yritysmuodon tunnus. Yleensä tunnus voi olla joko sanallisessa muodossa tai kirjainyhdistelmänä. Alla on lueteltu yleisimpien yhtiömuotojen tunnukset.

  • Yksityinen elinkeinonharjoittaja – yritysmuodon tunnus ei ole pakollinen, mutta ”Tmi” ja ”Toiminimi” ovat yleisessä käytössä.
  • Avoin yhtiö – ”Avoin yhtiö” tai yhtiömiesten sukunimet (esimerkiksi Mikkola & Koivunen). ”Ay” ei ole käytössä, koska se voi sekoittua muihin olemassa oleviin lyhennyksiin.
  • Kommandiittiyhtiö – ”Ky” tai ”Kommandiittiyhtiö”.
  • Osakeyhtiö – ”Oy” tai ”Osakeyhtiö” yksityisellä osakeyhtiöllä ja ”Oyj” tai ”Julkinen osakeyhtiö” julkisella.
  • Osuuskunta – ”Osk” tai ”Osuuskunta”. Myös yhdysosaa ”osuus-” voi käyttää yritysmuodon tunnuksena.
  • Asunto-osakeyhtiö – ”Asunto Oy”, ”As Oy” tai ”Asunto-osakeyhtiö”.
Mikä on hyvä nimi uudelle yritykselle?
Tunnetko että olet jumissa uuden yrityksesi nimen kanssa? Välillä kannattaa kilauttaa kavereille ja sparrailla ideoita yhdessä.

Mitä nimi kertoo yrityksestä?

Yrityksen toimiala voi vaikuttaa siihen, minkälainen nimi yritykselle sopii. PRH ei hyväksy yrityksen toiminimeksi sellaista nimeä, joka antaa harhaanjohtavan kuvan yrityksen toiminnoista. Jotta asiakkaat ja muut yrityksen kanssa asioivat tahot eivät hämmentyisi, kannattaa rekisteröityä nimeä yleensä käyttää yrityksen toiminnassa sellaisenaan. Näin yrityksen nimestä tulee osa sitä mielikuvaa ja brändiä, mitä yritys pyrkii luomaan.

Miten toiminimi rekisteröidään?

Perustamisilmoitusta tehdessä kannattaa liittää mukaan muutama vaihtoehto nimeksi siltä varalta, ettei ykkösvaihtoehtoa voikaan käyttää.

Toiminimen rekisteröinti tehdään samalla, kun yrityksestä tehdään perustamisilmoitus Kaupparekisteriin. Ilmoituksen jälkeen nimestä tehdään selvitys, jonka perusteella nimi joko hyväksytään tai hylätään. Toiminimeä rekisteröitäessä on mahdollista ehdottaa myös kahta vaihtoehtoista nimeä. Tämä kannattaakin aina tehdä, jotta asian käsittely nopeutuu, jos ensimmäistä ehdotusta ei voida hyväksyä. Nimet hyväksytään siinä järjestyksessä, kun ne on ilmoitukseen kirjattu. Näin ei siis tarvitse pelätä sitä, että niistä arvotaan satunnaisesti yrityksen nimi. Etukäteen kannattaa tutustua PRH:n nimipalveluun, jossa voi etsiä, onko suunniteltu nimi jo jonkun muun yrityksen tai tavaramerkin käytössä.

PRH:n ohjeet toiminimelle

PRH tekee lopullisen päätöksen toiminimen hyväksymisestä. PRH:n nimiohjeissa on pitkä lista asioista, jotka voivat johtaa toiminimiehdotuksen hylkäämiseen. Tähän on koottu niistä osa, mutta varsinaisista nimiohjeista löytyy yksityiskohtaisemmat tiedot hyväksyttävästä toiminimestä.

Toiminimeksi EI siis kelpaa:

  • Pelkkä tarjottavan palvelun tai tuotteen nimitys
  • Pelkkä yleinen etu- tai sukunimi
  • Pelkkä yleinen paikannimi
  • Pelkkä kirjain- tai numeroyhdistelmä, jota ei voi lausua
  • Sanonta tai lausahdus
  • Pelkkä yleinen verbi tai adjektiivi
  • Nimi, joka on samanlainen tai liian samankaltainen, kuin jo jonkun muun rekisteröimä toiminimi (pelkkä yhtiömuodon tunnus ei riitä erottajaksi)
  • Nimi, joka on lausuttuna samanlainen, kuin jo jonkun muun rekisteröimä toiminimi
  • Nimi, joka voi sekoittua suojattuun toiminimeen, toissijaiseen tunnukseen tai tavaramerkkiin samalla toimialalla
  • Nimi, jossa on jonkun toisen sukunimeksi oletettava osa (esimerkiksi Virtanen)
  • Toisen käyttämä taiteilijanimi, tai suojatun kirjallisen tai taiteellisen teoksen nimi
  • Nimi, joka voidaan käsittää säätiön tai yhdistyksen nimeksi
  • Nimi, joka viittaa lainvastaiseen toimintaan
  • Nimi, jossa on kirosanoja

Usein toiminimeksi voidaan kuitenkin hyväksyä nimi, jossa on esimerkiksi yleinen paikannimi yhdistettynä sukunimeen. Varmimmin hyväksytään sellaiset nimet, jotka ovat sanana keksittyjä ja uniikkeja.

Miten yritys kannattaa nimetä?
Kun mietit nimeä, kysy itseltäsi onko nimi mieleenpainuva ja kuvastaako se yrityksen toimintaa.

Aputoiminimet

Varsinaisen toiminimen lisäksi yrityksellä voi olla käytössä aputoiminimi tai useampia. Näillä tarkoitetaan nimiä, joiden alla harjoitetaan jotakin tiettyä osaa yrityksen toiminnoista. Esimerkiksi yritys, joka toimii useammalla toimialalla, voi käyttää aputoiminimeä erottelemaan toimintoja. Aputoiminimeen sovelletaan muuten samoja nimiohjeita kuin varsinaisen toiminimenkin, mutta aputoiminimessä ei saa olla yhtiömuodon tunnusta. Aputoiminimi rekisteröidään kaupparekisteriin joko perustamisilmoituksen yhteydessä tai jälkeenpäin muutosilmoituslomakkeella. Aputoiminimen rekisteröinti maksaa sähköisellä lomakkeella 60 euroa ja paperi-ilmoituksella 115 euroa.

Rinnakkaistoiminimet

Rinnakkaistoiminimi rekisteröidään, jos yritys haluaa käyttää samaa toiminimeä useammalla eri kielellä. Nimien on silloin vastattava sisällöltään toisiaan ja niiden on noudatettava pääasiassa samoja ohjeita, kuin varsinaisen toiminimen. Rinnakkaistoiminimi rekisteröidään kaupparekisteriin aputoiminimien tavoin joko perustamisilmoituksessa tai muutoslomakkeella.

Toiminimen muuttaminen

Toiminimeä voi muuttaa myöhemmin ilmoittamalla siitä kaupparekisteriin. Kannattaa muistaa, että uusi toiminimi käy läpi jälleen nimiselvityksen, jolloin se voidaan joko hyväksyä tai hylätä. Aputoiminimeä ei voi muuttaa, mutta sen voi poistaa käytöstä ja rekisteröidä sen tilalle uuden.

Edellinen artikkeliRinnakkaistoiminimi
Seuraava artikkeliIrtisanomisaika

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän
Captcha verification failed!
Captcha-käyttäjän tulos epäonnistui. ota meihin yhteyttä!