Mikä on rinnakkaistoiminimi

Rinnakkaistoiminimeä voi käyttää varsinaisen toiminimen rinnalla. Sen tarkoitus on auttaa yritystä toimimaan myös muilla kielillä tai markkinoilla kääntämällä yrityksen toiminimen toiselle kielelle. Millainen rinnakkaistoiminimi voi sitten olla ja miten sellainen hankitaan?

Mikä on rinnakkaistoiminimi?

Rinnakkaistoiminimi voi olla hyvä ratkaisu yrityksille, joilla on toimintaa Suomen ulkopuolella, tai jotka ovat tekemisissä kielivähemmistöjen kanssa Suomessa. Rinnakkaistoiminimellä tarkoitetaan varsinaisen toiminimen käännöstä jollekin toiselle kielelle. Tämä tarkoittaa siis sitä, että se ei voi olla täysin tuulesta temmattu, vaan nimen on vastattava sisällöltään varsinaista toiminimeä. Rinnakkaistoiminimen ei siis tarvitse olla sanatarkka käännös, kunhan toiminimien voi katsoa tarkoittavan samaa asiaa. Mikäli haluat varsinaisesta yrityksen nimestä poikkeavan nimen, aputoiminimi soveltuu tähän käyttöön parhaiten.

Varsinaisen toiminimen voi kääntää ainoastaan silloin, jos se on joko suomeksi tai ruotsiksi. Jos itse toiminimeä ei voi kääntää, voi yritysmuodon tunnuksen silti merkitä rinnakkaistoiminimessä eri kielellä. Esimerkiksi ”Dingdong Oy” voi ottaa rinnakkaistoiminimeksi ”Dingdong Ab” ruotsiksi tai ”Dingdong Ltd” englanniksi. Yritys voi myös lisätä vieraskielisen yritysmuodon tunnuksen suomalaisen yritysmuodon tunnuksen lisäksi, esimerkiksi ”Oy Dingdong Ab” tai ”Dingdong Oy Ltd”. 

Miten rinnakkaistoiminimi rekisteröidään?

Rinnakkaistoiminimen voi ilmoittaa joko perustamisilmoituksen yhteydessä tai jälkeenpäin muutoslomakkeella PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa. Perustamisilmoituksella rekisteröidyistä rinnakkaistoiminimistä ei tarvitse maksaa erillistä rekisteröintimaksua. Muutosilmoituksella ilmoitetusta rinnakkaistoiminimestä peritään 60 euroa / nimi, kun rinnakkaistoiminimi rekisteröidään sähköisesti. Paperilomakkeella hinta on kalliimpi – 115 euroa / nimi.

Lisäksi rinnakkaistoiminimi täytyy merkitä osakeyhtiön yhtiöjärjestykseen, henkilöyhtiöiden yhtiösopimukseen ja osuuskunnan sääntöihin. Nämä kaikki ovat maksullisia ilmoituksia PRH:lle. Osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen ja osuuskunnan sääntöjen muutos maksaa 275 euroa ja yhtiösopimuksen 120 euroa. Yksityisen elinkeinonharjoittajan tarvitsee ainoastaan ilmoittaa rinnakkaistoiminimen ottamisesta lomakkeella. Jos siis tietää jo perustamisvaiheessa, että rinnakkaistoiminimelle tulee tarvetta, kannattaa se rekisteröidä heti perustamisen yhteydessä.

Rinnakkaistoiminimestä tehdään samankaltainen nimiselvitys kuin varsinaisen toiminimenkin rekisteröinnin yhteydessä. Tärkeää on siis se, että nimi ei sekoitu toisen yrityksen toiminimen kanssa ja että nimi ei ole vielä toisen tavaramerkin käytössä tai liian samankaltainen toisen samalla toimialalla toimivan yrityksen kanssa. PRH:n nimipalvelusta on mahdollista tarkistaa etukäteen, onko suunniteltu rinnakkaistoiminimi jo käytössä.

Edellinen artikkeliYritysmuodot
Seuraava artikkeliYrityksen nimeäminen

1 KOMMENTTI

  1. Mutta miten aputoiminimi? Saanko rekisteröidä sen monikielisenä? Esim. Kotkan Kivi, Eagles Stone, Камень Орла.???

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän
Captcha verification failed!
Captcha-käyttäjän tulos epäonnistui. ota meihin yhteyttä!