OP Kevytyrittäjä -palvelu on laskutus- ja kirjanpitopalvelu, jonka kautta yritystoimintaa harjoittavan henkilön tarvitsee huolehtia ainoastaan työn tekemisestä. OP Kevytyrittäjä eroaa muista kevytyrittäjyyspalveluista siinä, että palvelun kautta saat Y-tunnuksen ja olet siis virallisesti yksityinen elinkeinonharjoittaja. Käytännössä OP Kevytyrittäjä hoitaa kaiken paperityön puolestasi.

Näin kilpaileva vaihtoehto on siis Ukko.fi:n tai Eezyn tyylisten laskutuspalveluiden sijaan esim. Ukko Pro, jonka kautta voit perustaa toiminimen netissä muutamalla klikkauksella ilmaiseksi. 

OP Kevytyrittäjä -palvelun hyötyjä

 • Saat Y-tunnuksen ilman turhaa säätämistä
 • Kirjanpito ja laskutus kuuluvat automaattisesti pakettiin
 • Toimit yrittäjänä ilman yrittäjän paperitöitä – voit siis keskittyä omaan ydinosaamiseesi
 • Voit vähentää yritystoiminnan kulut verotuksessa
 • Sinun ei tarvitse maksaa työnantajamaksuja työstäsi
 • Saatat olla oikeutettu ALV:n alarajahuojennukseen
 • Palvelu hoitaa puolestasi ilmoittautumisen arvonlisävero- ja ennakkoperintärekisteriin

Mitä OP Kevytyrittäjä -palvelun käyttäminen maksaa?

OP Kevytyrittäjäksi rekisteröityminen ei maksa mitään. Et myöskään joudu maksamaan mitään kuukausimaksuja. Maksat ainoastaan 5 % (+alv) palvelumaksun jokaisesta laskusta, joka sinulle maksetaan. Vertailukohtaa voi hakea kirjanpitäjän käyttämisestä, joka maksaa kirjanpitäjästä ja kaupungista riippuen 50-200€ / kk, tai vastaava palvelu Ukko Pro joka maksaa 59,90€/kk. Näin ollen OP Kevytyrittäjän käyttäminen olisi edullisempaa alle 1200€ kuukausilaskutuksella.

Kirjanpitokulut merkitään suoraan kirjanpitoosi, joten ne ovat sinulle vähennyskelpoista menoa ja otetaan huomioon verotuksessasi. Lisäksi kaupparekisteriin ilmoittautuminen ja YEL-maksun maksaminen eivät kuulu palvelumaksun hintaan, mutta OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta ne voidaan hoitaa ilman, että joudut itse niistä stressaamaan. Kaupparekisteriin ilmoittautuminen ei ole pakollista, ellet harjoita luvanvaraista yritystoimintaa. Eläkemaksujen maksaminenkin on vapaaehtoista, jos työtulosi on alle 7645 euroa.

OP Kevytyrittäjä rekisteröityminen

OP Kevytyrittäjä rekisteröityminenPalveluun rekisteröityminen on helppoa, eikä juuri vie aikaasi. Rekisteröityessä annat valtakirjan, jolla annat palvelulle valtuudet hoitaa kirjanpitosi ja yrityksen perustamisen puolestasi. Tämä tapa on siis huomattavan nopea verrattuna siihen, että rekisteröityisit yrittäjäksi omin päin. Rekisteröityminen tapahtuu seuraavalla tavalla:

 1. Rekisteröidy palveluun sähköpostillasi ja luo salasana
 2. Täytä yhteystietosi
 3. Tunnistaudu palveluun pankkisi verkkopankkitunnuksilla
 4. Aloita yrittäminen

Kevytyrittäjän kulut

Koska OP Kevytyrittäjä -palvelun käyttäjänä olet yksityinen elinkeinonharjoittaja, tulee sinun siis hoitaa samat maksut kuin muidenkin yrittäjien. Arvonlisä- ja ennakkoverot maksetaan suoraan palvelun kautta. Näiden lisäksi yrittäjällä tulee olla yrittäjän eläkevakuutus, jos yritystulo ylittää 7645 euroa. YEL-vakuutus on hankittava itse. Palvelun kautta voi kuitenkin pyytää vakuutukselle tarjouksen OP Vakuutukselta. Jokaisesta maksetusta laskusta OP Kevytyrittäjä -palvelu veloittaa 5 % (+alv) palvelumaksun, jolla katetaan tarjotut palvelut.

Mitä palvelumaksun hintaan sisältyy?

 • Arvonlisäveron laskeminen ja maksaminen
 • Alarajahuojennuksen laskeminen alle 30 000 euron liikevaihdolla
 • Kirjanpito
 • Laskutus ja maksumuistutus
 • Veroilmoituksen teko
 • Y-tunnuksen hakeminen
 • Ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ilmoittautuminen

Mitä hintaan ei sisälly?

 • Laskujen perintä
 • Kaupparekisteriin ilmoittautuminen
 • Toiminimen rekisteröinti
 • YEL-vakuutus
 • Tilinpäätös
OP Kevytyrittäjä laskutuspalvelu
Laskutuspalvelun käyttö voi helpottaa yritystoiminnan aloittamista.

Onko laskuttaminen helppoa OP Kevytyrittäjän kautta?

OP Kevytyrittäjän kautta laskun lähettäminen on helppoa. Sinun tarvitsee ainoastaan täyttää laskulomakkeelle tiedot ja palvelu luo laskun automaattisesti. Jos yritysasiakkaallasi on verkkolaskutusosoite, voit luoda verkkolaskun. Laskuttaminen ulkomaille ei onnistu OP Kevytyrittäjän kautta, toisin kuin useimmissa laskutuspalveluissa.

Mitä tietoja laskuun pitää laittaa?

 • Laskun maksuaika ja eräpäivä
 • Laskun veroton määrä
 • Käytettävä arvonlisäverokanta
 • Laskun lähettämistapa: kirje, verkkolasku tai sähköpostilasku

Mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa?

Yleisin kevytyrittäjyyden tapa on työskennellä yrittäjämäisesti laskutuspalvelun kautta. Tällöin kevytyrittäjä ei toimi Y-tunnuksella, vaan palkansaajana kevytyrittäjyyttä tarjoavalle yrityksellä. OP Kevytyrittäjä pyrkii muuttamaan tätä normia lähemmäksi toiminimiyrittämistä. Kevytyrittäjyys siis tarkoittaa tässä tapauksessa lähinnä sitä, että yrittäjä ulkoistaa kaiken paperityön laskutuspalvelulle. Näin yrittäjän on huolehdittava ainoastaan asiakkaiden hankinnasta ja varsinaisen työn tekemisestä. Kevytyrittäjyyskonsepti on luotu helpottamaan yksityisten henkilöiden keikkatyön tekemistä, kun heillä ei ole omaa yritystä. OP Kevytyrittäjä -palvelu siis eroaa tästä ideasta, eikä nimestään huolimatta varsinaisesti ole kevytyrittäjäpalvelu. 

Kirjanpito

OP Kevytyrittäjä luo automaattisesti yhdenkertaista kirjanpitoa. Kirjanpidossa laskuista on erikseen eroteltu veroton hinta ja tilikauden ALV. Voit syöttää kirjanpitoon kaikki tulot ja menot suoraan sähköisessä palvelussa. Pystyt seuraamaan omaa kirjanpitoasi suoraan kirjautumalla palveluun. Tilikauden päätteeksi palvelu kokoaa tiedot veroilmoitukseksi. Vaikka siis varsinaista tilinpäätöstä ei yleensä tehdä, näet silti yhdestä paikasta sen, paljonko tilikautesi liikevaihto on ollut.

Verotus

Yrittäjä maksaa verot ennakkoverona. Tämä tarkoittaa sitä, että OP Kevytyrittäjä -palvelu pidättää kaikista tuloista ennakkoveroprosenttisi mukaisen määrän ennakkoveroa. Jos maksamasi ennakkovero on pienempi tai suurempi kuin tuloistasi lasketut verot, tulee sinun maksaa verovuoden lopussa lisää veroa tai voit saada veronpalautuksia. Palvelu hoitaa veroilmoituksen lähettämisen ja verojen maksamisen automaattisesti.

Yrittäjä maksaa verot ennakkoverona. Tämä tarkoittaa sitä, että OP Kevytyrittäjä -palvelu pidättää kaikista tuloista ennakkoveroprosenttisi mukaisen määrän ennakkoveroa.

OP Kevytyrittäjän käyttäjänä olet arvonlisäverovelvollisten rekisterissä. Tämä vaikuttaa siis siihen, että kaikissa lähettämissäsi laskuissa on arvonlisävero, lukuun ottamatta niitä toimialoja, jotka ovat vapautettuja arvonlisäverosta. Saat kuitenkin maksamasi arvonlisäverot takaisin, mikäli liikevaihtosi on alle 10 000 euroa. Saatat myös olla oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen. Alarajahuojennuksella tarkoitetaan sitä, että pienellä liikevaihdolla toimiva yrittäjä voi saada pitää osan arvonlisäverosta. Huojennus koskee yrittäjiä, joiden 12 kuukauden liikevaihto on 10 000 – 30 000 euroa. Jos tilikausi on alle 12 kuukautta, muunnetaan liikevaihto vastaamaan 12 kuukauden liikavaihtoa.

OP Kevytyrittäjä verotus
OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta saat Y-tunnuksen, ja kirjanpito ja verotus hoidetaan puolestasi

Voiko OP Kevytyrittäjän kautta työskennellä usealla toimialalla?

Kun rekisteröidyt kevytyrittäjäksi, pyydetään sinua ilmoittamaan ensisijainen toimialasi. Tämä lisäksi voit kuitenkin työskennellä myös muilla toimialoilla ilman, että siitä tarvitsee tehdä erillistä ilmoitusta.

Miten OP Kevytyrittäjä -palvelu eroaa freelancerverokortilla työskentelystä?

Kevytyrittäjänä toimit Y-tunnuksella yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Koska tässä tilanteessa olet yrittäjä etkä freelancer, huolehdit itse kaikista työnteon kuluista. Sen sijaan työntilaajan on maksettava kaikki työnantajakulut, jos teet työn freelancerina. Tästä syystä siis työ on helpompaa teettää kevytyrittäjällä kuin freelancerilla. Lisäksi freelancerverokorttiin vaaditaan, että sinulla on vähintään neljä palkanmaksajaa, kun taas kevytyrittäjänä sinulla ei ole mitään rajoituksia.

Työn tilaajan on maksettava kaikki työnantajakulut, jos teet työn freelancerina. Tästä syystä siis työ on helpompaa teettää kevytyrittäjällä kuin freelancerilla.

Miten OP Kevytyrittäjä -palvelu eroaa toiminimiyrittämisestä?

OP Kevytyrittäjä ja toiminimiyrittäminen eivät laillisesti eroa toisistaan. Molemmissa toimit yksityisenä elinkeinonharjoittajana, jolla on Y-tunnus. Erot toiminimiyrittämisen ja OP Kevytyrittämisen välillä liittyvät laskuttamiseen ja muuhun paperityöhön. Toiminimiyrittäjän on itse hoidettava kaikki yrittäjätoiminnan aloittamiseen ja pyörittämiseen liittyvä byrokratia. OP Kevytyrittäjä -palvelu taas hoitaa puolestasi niin laskutuksen kuin kirjanpidonkin palvelumaksua vastaan.

Kumpi näistä on sitten parempi? Tähän ei tietenkään ole yhtä oikeaa vastausta. Kevytyrittäjänä aikaasi ei tuhlaannu laskuttamiseen ja verojen laskemiseen. Toisaalta taas osa liikevaihdostasi haihtuu palvelumaksuihin.

Miten OP Kevytyrittäjä -palvelu eroaa muista kevytyrittäjyyttä tarjoavista palveluista

OP Kevytyrittäjällä ja muilla laskutuspalveluilla on yksi oleellinen ero. OP Kevytyrittäjä -palvelussa sinulle haetaan Y-tunnus ja olet virallisesti yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse huolehtia siitä byrokratiasta, mistä yksityinen elinkeinonharjoittaja normaalisti joutuisi huolehtimaan. Useimmat muut laskutuspalvelut sen sijaan toimivat työnantajan asemassa. Palvelu siis hoitaa laskuttamisen ja maksaa saadun maksun sinulle palkkana. Saattaa siis tuntua oudolta hankkia Y-tunnus, jos keikkoja on vain harvakseltaan. Myös virallinen yrittäjästatus saattaa vaikuttaa työttömyysturvaan. Jos taas yrittäminen on jatkuvaa ja kokopäiväistä, jää yleensä Y-tunnuksella yrittämisestä enemmän käteen, koska tällöin laskutuspalvelun ei tarvitse maksaa työnantajamaksuja.

OP Kevytyrittäjä -palvelussa sinulle haetaan Y-tunnus ja olet virallisesti yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse huolehtia siitä byrokratiasta, mistä yksityinen elinkeinonharjoittaja normaalisti joutuisi huolehtimaan.

OP Kevytyrittäjä -palvelu toimii parhaiten henkilöille, jotka harjoittavat yritystoimintaa alle 30 000 euron liikevaihdolla. Jokaisesta laskusta vähennetyt 5% alkavat näkyä, kun liikevaihto kasvaa. OP Kevytyrittäjän määritelmä ”kevytyrittäjä”-sanalle eroaa siis huomattavasti siitä, mihin sanaa on totuttu käyttämään. Perinteisesti kevytyrittäjällä tarkoitetaan henkilöä, jolla on yrittäjämäistä toimintaa ja tarvitsee työn laskutukseen toisen yrityksen apua. OP Kevytyrittäjä taas on palvelu yksityisille elinkeinonharjoittajille, jotka haluavat ulkoistaa kaiken paperityön ja perustaa toiminimiyrityksen ilman omaa panosta.

Vaikuttaako kevytyrittäjyys starttirahaan?

OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta olet oikea yrittäjä, eli sinulla on mahdollisuus hakea TE-toimistostasi starttirahaa. Tämä on kuitenkin tehtävä ennen yritystoiminnan aloittamista, koska sitä ei voi hakea takautuvasti. Poikkeuksena tähän on kuitenkin tilanne, jossa olet toiminut sivutoimisena yrittäjänä ja olet laajentamassa yritystoimintaasi kokopäiväiseksi. Lue lisää starttirahasta.

Sopiiko OP Kevytyrittäjyys kaikille?

Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti yrittäjille, jotka myyvät omaa osaamista tai palveluja. Esimerkiksi liikkeenharjoittajille tai verkkokaupan omistajille palvelu ei toimi. Lisäksi yrittäjäksi aikovalla on oltava asuinpaikka Euroopan unionin alueella, sekä moitteettomat luottotiedot. Kannattaa myös pitää mielessä, että jos tulevat asiakkaasi ovat ulkomailla, heitä ei voi laskuttaa OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta. Jos sinulla on jo yritystoimintaa Y-tunnuksella, et voi ottaa käyttöösi OP Kevytyrittäjä -palvelua.

OP Kevytyrittäjyys -palvelun lopettaminen
Jos lopetat palvelun käytön, voit jatkaa toimintaasi samalla Y-tunnuksella

Mitä muita palveluita OP Kevytyrittäjä tarjoaa?

OP Kevytyrittäjä tarjoaa lisäksi mahdollisuuden julkaista oman profiilin palvelun Osaajat-sivulle. Tätä kautta mahdolliset yhteistyökumppanit voivat nähdä profiilisi ja saada tietoa osaamisestasi. Koska OP Kevytyrittäjä on osa OP Ryhmää, voit hankkia tarvittavat vakuutukset saman katon alta.

Entä jos haluan lopettaa palvelun käytön?

Voit OP Kevytyrittäjä -palvelun käyttämisen, jos lopetat yritystoiminnan tai jos haluat jatkaa yrittämistä samalla Y-tunnuksella ilman laskutuspalvelun käyttöä. Irtisanominen tehdään sähköpostilla, jossa kerrot, aiotko jatkaa yritystoimintaa. OP Kevytyrittäjä voi ilmoittaa Verohallinnolle yritystoiminnan keskeyttämisestä, jos yritystoiminta ei jatku samalla Y-tunnuksella. Saat myös kirjanpitoaineiston itsellesi irtisanomisen yhteydessä.

Plussat ja miinukset

Plussat:

 • Ei huolta kirjanpidosta, laskutuksesta ja verotuksesta
 • Palvelu hoitaa toiminimen perustamisen
 • Nopea rekisteröinti
 • Mahdollisuus jatkaa yrittämistä samalla Y-tunnuksella palvelun lopettamisen jälkeen
 • Yritystoiminnan kulujen vähentäminen verotuksessa sekä alarajahuojennus
 • Palvelulla ei ole kuukausimaksuja eikä muitakaan kuluja kuin laskuista maksettava palvelumaksu
 • Hyvä tapa keskittyä ydinosaamiseen samalla, kun opettelee paperityön tekemistä itse

Miinukset:

 • Ei laskutusmahdollisuutta ulkomaille
 • Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi menettää työttömyyskorvauksen, jos yrittämisen katsotaan olevan esteenä kokopäivätyön vastaanottamiselle – riippumatta siitä, tuleeko yritystoiminnasta saatavilla tuloilla toimeen
 • Palvelumaksu voi tulla korkeammaksi kuin itsenäisesti toiminimiyrittäjänä toimimisesta tulevat kustannukset – varsinkin silloin, kun yrittämisestä saadut tulot kasvavat
 • OP Kevytyrittäjä -laskutuspalvelua ei kannata käyttää, kun yrittäminen on päätoimista, mutta sillä pääsee helposti alkuun

1 KOMMENTTI

 1. Minä kyllä yllätyin siitä, että tuolla Osuuspankin kevytyrittäjyys-palvelussa tuleekin yhtäkkiä toiminimi.

  Eikös kevytyrittäjyys ole sitä, ettei juuri ole omaa yritystä???

  Melko harhaanjohtavaa!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here