Työsopimusta koskevat useat eri lait, eikä työsopimuksessa voi sopia asioista näiden lakien vastaisesti. Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti.

Oletko valmis palkkaamaan ensimmäiset työntekijäsi? Työsopimus on lain sitoma dokumentti, joten yrittäjänä sinun kannattaa laatia työsopimus huolellisesti. Tässä artikkelissa kerromme, mitä työsopimuksesta pitää löytyä, jotta se on sääntöjen mukainen. Sopimuksessa noudatetaan työlainsäädäntöä, josta tärkeimmät aiheet ovat työsopimuslaki, työaikalaki sekä vuosilomalaki, työehtosopimus tai virkaehtosopimus ja työnantajan ja työntekijän välillä solmittava työsopimus.

Mitä työsopimuksessa pitää olla?

Ensinnäkin työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena. Vaikka suullinen sopimus onkin pätevä lain edessä, riitatilanteissa sovittuja asioita on vaikea näyttää toteen kirjallisen sopimuksen puuttuessa. Sopimukseen kirjataan myös tiedot työtehtävistä ja työn tekopaikasta, työajoista ja vuosilomista, mitä työehtosopimusta noudatetaan ja millaiset irtisanomissäännöt sopimusta koskee.

Valmis työsopimuspohja

Haluatko luoda lainmukaisen työsopimuksen, mutta et halua laatia sopimusta alusta lähtien itse? Silloin sinun kannattaa käyttää valmista sopimusta, kuten työsuojeluviranomaisen työsopimuspohjaa. 

Tämä valmis työsopimuspohja sopii sekä toistaiseksi voimassa olevien että määräaikaisten työsopimusten laatimiseen kun palkkaat työntekijän. Voit esitäyttää sen verkossa ja tulostaa sitten kahtena kappaleena kummankin osapuolen allekirjoitettavaksi. Työsuojeluviranomaisen laatima valmis työsopimuspohja on yksisivuinen ja helppotajuinen dokumentti, jonka täyttämiseen ei kulu paljoa aikaa. Pelkkä pohjan täyttäminen ei kuitenkaan kanna pitkälle, ellet tunne työsopimusta koskevien lakien sisältöä – silloin et tiedä tarkemmin, mitä voit työntekijältäsi pyytää. Tämän jutun lopusta löydät linkit tarvittaviin lakiteksteihin.

Mitä työsopimukseen pitää kirjoittaa?
Jos käytät valmista työsopimuspohjaa, varmista että ymmärrät kuitenkin olennaisten lakien sisällön.

Mitä työsopimukseen pitää kirjoittaa

  1. Työsopimuksen osapuolten tiedot
  2. Työn alkamisajankohta
  3. Työsopimuksen laatu: toistaiseksi voimassa tai määräaikainen. Jos työsuhde on määräaikainen, sen peruste pitää löytyä sopimuksesta
  4. Työntekopaikka
  5. Pääasialliset työtehtävät
  6. Palkka ja luontoisedut
  7. Palkanmaksukausi ja milloin palkka maksetaan
  8. Säännöllinen työaika
  9. Miten mahdolliset ylityöt korvataan
  10. Vuosiloman määräytyminen. Tähän riittää, jos kirjaat kohtaan ”vuosilomalain mukaisesti”
  11. Maksetaanko työstä lomarahaa? Lomaraha ei ole pakollinen vuosilomalain puolesta
  12. Irtisanomisaika ja sen määräytymisen peruste. Yleensä tähän kohtaan kirjataan ”työsopimuslain mukaisesti”
  13. Mitä työehtosopimusta sovelletaan (TES)
  14. Allekirjoitukset kummallekin osapuolelle.

Mitä muuta työsopimukseen voi kirjata:

  • Rooliin liittyvät koulutukset, kurssit ja sertifikaatit
  • matkakustannusten korvaaminen ja matka-ajan palkka
  • matka-, eläke- ja muut vakuutukset
  • kertausharjoitusajan palkka (myös työehtosopimukset kattavat tämän kohdan usein)
  • salasapitovelvollisuus
  • kilpailukielto, eli voiko työntekijä mennä kilpailijalle töihin tai perustaa kilpailevaa yritystä määräajan sisällä. Kilpailukieltoa ei voi kuitenkaan temmata tuulesta, vaan sitä koskee työsopimuslaki.

Mitä on hyvä tietää ennen työsopimuksen tekoa

Jotta työtarjouksesi otetaan vastaan, sinun kannattaa ottaa selvää mikä kyseisen roolin yleinen palkkataso on vastaavissa tehtävissä ja saman tasoisella koulutuksella. Minimipalkka tulee tarkistaa alan työehtosopimuksesta, jos et aio lähteä houkuttelemaan osaavaa työnhakijaa korkeammalla palkkatasolla. Työsopimuksesta pitää antaa omat kappaleet kummallekin osapuolelle. Vinkkejä työsopimuksen tekoon yrittäjälle saatat löytää myös työntekijöille tarkoitetuista ohjeista, sillä sopimus on sitoo luonnollisesti molempia osapuolia.

Lisätietoja työsopimusta koskevista laeista

Edellinen artikkeliUuden yrityksen markkinointi
Seuraava artikkeliUuden yrityksen rahoittaminen Finnveran avulla

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän
Captcha verification failed!
Captcha-käyttäjän tulos epäonnistui. ota meihin yhteyttä!