Starttiraha

Starttiraha – maksatus, hakeminen ja verotus

Starttiraha on yrittäjän henkilökohtainen tuki, jonka tarkoituksena on madaltaa kynnystä yrittäjäksi ryhtymiseen. Tähän artikkeliin on koottu kaikki tarpeellinen, mitä aloittavan yrittäjän tulee starttirahasta tietää.

Mikä on starttiraha?

Starttiraha on aloittaville yrittäjille suunnattu tuki, jonka tarkoituksena on turvata yrittäjän toimeentulo silloin, kun yritystoiminta on vasta alkamassa. Starttiraha on siis yrittäjän tuki, eikä yrityksen. Starttirahaa maksetaan siltä ajalta, kun yritystoiminta on vasta käynnistymässä. Starttirahaa myöntää TE-toimisto, joka tekee lopullisen päätöksen.

Kuka voi saada starttirahaa?

Starttirahaa myönnetään ainoastaan päätoimiselle yrittäjälle. Starttirahahakemus tulee tehdä ennen yritystoiminnan aloittamista.

Starttirahaa voidaan myöntää yrittäjälle, jolla on suunnitelmissa yritystoiminnan aloittaminen. TE-palveluiden mukaan starttirahalle on useita kriteerejä, jotka hakijan täytyy täyttää. Ensinnäkin starttirahaa saadakseen, suunnitellun yrittäjyyden on oltava päätoimista. Hakijan on näytettävä, että hänellä on riittävä tietotaito suunniteltuun yritystoimintaan ja että yrityksellä on mahdollisuudet jatkuvaan ja kannattavaan toimintaan. TE-palvelut selvittävät lisäksi, että yrittäjällä on taloudellinen tarve tuelle.

Starttirahaa on haettava ennen yritystoiminnan alkamista. Hakija voi olla ennen starttirahan hakemista sivutoiminen yrittäjä, jos tarkoituksena on laajentaa yritystoimintaa päätoimiseksi. Jos perustettavassa yrityksessä on useampi yrittäjä, voi heistä jokainen hakea starttirahaa erikseen.

Miksi starttirahaa ei myönnetty?

Starttirahahakemuksen hylkäämiseen saa parhaiten tietoa omasta TE-toimistosta. Yksi syy hakemuksen hylkäämiseen on liiketoiminnan aloittaminen ennen starttirahapäätöstä. Starttiraha on tarkoitettu yrittäjälle toimeentuloon. Tästä syystä starttirahaa ei myönnetä, jos katsotaan, että yrittäjän toimeentulo on jo muuten turvattu tai että yritystoiminta on tarpeeksi tuottavaa heti sen alkaessa. Lisäksi jos haettu starttiraha edistää kilpailun vääristymistä aloittavan yrityksen toimialalla ja paikkakunnalla, hakemus voidaan hylätä.

Miten starttirahaa haetaan?

Ennen starttirahan hakemista hakijaa kehotetaan ottamaan yhteyttä Yritys-Suomi-puhelinpalveluun sekä omaan TE-toimistoon. Näistä lähteistä saa hyviä neuvoja yritystoiminnan aloittamiseen. TE-toimiston työnantaja- ja yritysasiakkaiden asiantuntijan kanssa käytävässä keskustelussa on hyvä tuoda ilmi suunnitellun yritystoiminnan liikeidea, omat valmiudet yrittäjänä toimimiseen sekä tuen tarve. TE-toimisto ottaa huomioon näiden lisäksi vastaavien yritysten kilpailutilanteen paikkakunnalla. Tällä pyritään siihen, että starttiraha ei vääristä paikallista kilpailua.

Starttirahan hakeminen
Starttirahaa haetaan TE-palveluiden verkkopalvelusta.

Varsinainen hakemus tehdään ensisijaisesti TE-palveluiden verkkopalvelussa. Oma asiointi –palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Starttirahaa on mahdollista hakea myös paperilomakkeella, jos verkkopalveluun kirjautuminen ei ole mahdollista. Hakemuksen yhteyteen tulee liittää tarvittavat liitteet, joista saa lisää tietoa omasta TE-toimistosta. Tarvittavia liitteitä ovat mm. aloittavan yrityksen liiketoimintasuunnitelma sekä kannattavuus- ja rahoituslaskelmat. Yritys-Suomen verkkopalvelu auttaa laskemien ja liiketoimintasuunnitelmien teossa. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lisäksi todistus verojen maksamisesta, jonka voi tilata Verohallinnolta verkkolomakkeella tai OmaVero –palvelussa.

Mikä on starttirahan määrä ja kauanko sitä maksetaan?

Starttirahan suuruus on päivärahan suuruinen, eli vuonna 2022 34,50 euroa päivältä. Starttirahaa voidaan maksaa enintään viideltä päivältä viikossa. Ensimmäisellä hakemuksella tukea myönnetään 6 kuukaudelle, jonka jälkeen jatkoa voi hakea toiseksi 6 kuukaudeksi.

Starttirahan maksatus

Starttirahaa maksetaan kuukausittain takautuvasti maksatushakemuksen perusteella. Maksatushakemuksen voi jättää TE-palveluiden verkkopalvelussa, jonne kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Sähköinen hakemus käsitellään nopeammin, koska se saapuu käsittelyyn saman tien. Jos sähköisen hakemuksen täyttäminen ei ole mahdollista, voi maksatusta hakea myös lomakkeella nimeltä TEM 352. Starttirahan maksatusta on haettava kahden kuukauden kuluessa maksatusjakson päättymisestä, tai maksatushakemus katsotaan vanhentuneeksi.

Maksatushakemukseen merkitään päivien lukumäärä, joina yrittäjä on työskennellyt yrityksessään. Starttirahaa maksetaan kuitenkin vain korkeintaan viideltä päivältä viikossa. Ensimmäiseen maksatushakemukseen tulee liittää tarvittavat liitteet. Tämä onnistuu helposti myös sähköisen hakemuksen täyttämisen yhteydessä. Tarvittavat liitteet ovat:

  • Muutosverokortti etuutta varten
  • Kopio kaupparekisteri-ilmoituksesta
  • Todistus ennakkoperintärekisteriin merkitsemisestä, jos elinkeinonharjoittaja ei ole velvoitettu tekemään kaupparekisteri-ilmoitusta
  • Kopio yhtiösopimuksesta avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön tapauksessa
  • Kopiot osakeyhtiön perustamiskirjasta ja yhtiöjärjestyksestä
Starttirahan maksu
Starttirahaa maksetaan yrittäjälle korkeintaan viisi päivää viikossa.

Starttirahan maksatushakemuksen käsittelyssä kestää korkeintaan seitsemän arkipäivää ja mahdollisia maksatuspäiviä on kuukaudessa kaksi. KEHA-keskuksen sivuilta löytyy tietoa kuluvan vuoden maksupäivistä, jotta yrittäjä voi ennakoida, milloin hakemus ehtii seuraavaan maksupäivään. Ellei hakemusta ole ehditty käsitellä seuraavaan maksupäivään mennessä, siirtyy se automaattisesti maksuun seuraavana maksupäivänä, eli noin kaksi viikkoa myöhemmin. KEHA-keskus käyttää starttirahan maksatuksessa tulorekisteritietoja yrittäjän palkoista sekä etuuksista. Tämä sekä nopeuttaa että helpottaa etuuden hakemista ja maksamista, sillä tulorekisterin tiedot siirtyvät automaattisesti sähköiselle maksatushakemuiselle.

Starttirahan verotus

Starttiraha on veronalaista tuloa ja se otetaan huomioon yrittäjän henkilökohtaisessa verotuksessa. Sitä ei siis voi merkitä kirjanpidossa yrityksen tuloksi. Starttirahan veron määrä riippuu yrittäjän verokortin pidätysprosentista. Starttirahan ennakonpidätysprosentti on vähintään 25 %, jos muutosverokorttia ei toimiteta. 

Edellinen artikkeliPäivärahat Suomessa 2022
Seuraava artikkeliOsakeyhtiö

6 KOMMENTIT

  1. Kiitos hyvästä oppaasta!

    Sain haettua Starttirahaa ja se myönnettiinkin yllättävän nopeasti.

    Kiitos vielä koko Bisnes.fi:n toimitus.

    Ystävällisin terveisin,
    Meeri Korhonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän
Captcha verification failed!
Captcha-käyttäjän tulos epäonnistui. ota meihin yhteyttä!