Oletko löytämässä itsesi ensimmäistä kertaa työhaastattelupöydän toiselta puolelta? Siinä missä työnhakija valmistautuu ja harjoittelee työhaastatteluaan varten, sinunkaan ei kannata mennä haastattelijana paikalle täysin valmistautumatta. Jos et tee lainkaan valmisteluja työhaastattelua ennen, itse haastattelutilanne menee helposti pitkäksi monologiksi yrityksesi toiminnasta ja erinomaisuudesta.
Jos et keskity kyselemään työnhakijalta heidän osaamisestaan, koulutuksestaan, motivaatiostaan, ongelmanratkaisutaidostaan, tiimitaidoistaan, tulevaisuudensuunnitelmistaan ja palkkaodotuksistaan, työnhakija saattaa kokea ettei hän päässyt esittämään osaamistaan sinulle riittävästi. Jos päädyt tarjoamaan työpaikkaa hakijalle kevyen haastattelun pohjalta, kandidaatin voi olla vaikea ottaa tehtävää vastaan. Näin on etenkin niissä tilanteissa, kun hakijalla on meneillään useampi rekrytointiprosessi samaan aikaan moneen eri yritykseen. Tässä artikkelissa käymme läpi niitä aiheita ja kysymyksiä, joita sinun kannattaa varata haastattelupakkiisi.
Lisää aiheesta:
Aloituskysymykset
”Kerro jotain itsestäsi” on todennäköisesti edelleen kaikkein suosituin aloituslause. Monet rekrytoivat esimiehet kysyvät tätä lähinnä päästäkseen itse haastattelun tunnelmaan. On hienoa, jos yhteisiä mielenkiinnon kohteita tai työhistoriaa löytyy jo alkumetreiltä lähtien.
Osaaminen
Osaamista voi kertyä monella eri tavalla: työkokemuksen, koulutuksen tai vapaahtoistyön kautta. Joillain aloilla, kuten IT-sektorilla, henkilökohtaiset pöytälaatikkoprojektit voivat olla se viimeinen silaus, jotka osoittavat yritykselle että vaikka henkilö ei olisikaan vielä päässyt tekemään näitä tehtäviä nykyisessä työssään, häneltä löytyy aitoa kiinnostusta ja taitoa aiheeseen liittyen.
Osaamiseen liittyviä kysymyksiä työhaastattelussa
- Mitkä ovat työtehtäviäsi ja mistä olet vastuussa?
- Mitkä ovat olleet haastavimpia tehtäviäsi?
Soveltuminen kyseiseen tehtävään
- Mistä et pidä nykyisessä tai entisessä työssäsi?
- Mitkä ovat vahvuutesi?
- Miten selviät paineen alla?
- Mikä on suurin saavutuksesi nykyisessä tehtävässäsi?
- Mikä on suurin epäonnistumisesi nykyisessä tehtävässäsi?
- Miksi lähdit tai haluat lähteä viimeisimmästä tehtävästäsi?
- Millainen on ollut paras esimiehesi? Entä huonoin? Miksi?
Kuten muidenkin kysymysten kohdalla, ensin kannattaa kysyä itse kysymys ja esittää tämän jälkeen vielä lisäkysymyksiä. Voit pyytää esimerkkejä hankalista tilanteista, joissa hakija on ollut ja selvittänyt ongelman. Jos kysyt hakijalta hänen vahvuuksistaan, rohkaiset häntä eteenpäin etkä jätä sellaista jälkimakua että laitoit hakijan kovaan prässiin mutta et antanut hänen lainkaan loistaa tapaamisessanne.
Motivaatio
- Miksi haluat tämän työpaikan?
- Mitä haluat saavuttaa seuraavan vuoden sisällä?
- Miksi meidän pitäisi palkata sinut?
- Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteitasi?
- Mikä on sinulle tärkeää elämässä?
Ongelmanratkaisu
- Mitä haasteita olet kokenut tehtävässäsi? Miten ratkaisit ne?
- Kerro hankalasta tilanteesta töissä ja siitä, miten pääsit siitä yli.
Tämän haastattelukysymyksen tarkoitus on antaa sinulle tietoa siitä, millä tavoin työnhakija onnistuu ratkaisemaan vaikeita tilanteita. Samalla voit kuulostella, nauttiiko hän ongelmanratkaisusta vai saattaako hän hermostua hektisissä tilanteissa.
Palkka
- Mikä on tämänhetkinen palkkasi?
- Mikä oli aloituspalkkasi ja mitä saat nyt?
Jälkimmäinen kysymys kertoo sinulle pelkän palkan lisäksi myös kuinka paljon hakija on ehtinyt kehittymään roolissaan ja paljonko nykyinen tai viimeisin työnantaja on häntä arvostanut tehtävässään. Ellet ole varma vastauksen merkityksestä, voit jatkaa vielä kysymällä, ”miksi uskot että työnantajasi halusi nostaa palkkaasi?” Hakija saattaa antaa myös syitä, jotka eivät ole hänestä itsestään johtuvia. Tämän takia lisäkysymyksien esittäminen on viisasta.
Viimeiset haastattelukysymykset
- Mitä haluaisit kysyä minulta?
Toivottavasti hakijalla on esittää joitain hyviä kysymyksiä tehtävään, vastuuseen, tiimin työskentelyyn tai tavoitteisiin liittyen. Välillä töitä hakiessa kandidaatit esittävät kuitenkin ”mitä minä siitä saan” -tyyppisiä kysymyksiä, kuten palkkaa, bonuksia ja lomarahoja koskevia kysymyksiä, mutta eivät muista esittää sellaisia kysymyksiä, joiden avulla he voisivat näyttää kiinnostustaan roolia kohtaan. Tämä saattaa myös johtua kokemuksen puutteesta, eikä aina kerro hakijan motivaatiosta.