Toiminimiyrittäjän eli yksityisen elinkeinonharjoittajan tulosta käytetään joskus nimitystä ”toiminimen palkka”. Tämä termi on valitettavan harhaanjohtava, sillä yksityisen elinkeinonharjoittajan tulo ei ole verrattavissa esimerkiksi työntekijän palkkaan tai osakeyhtiössä yrittäjän palkkaan. Tämän artikkelin tarkoituksena onkin selvittää, miten toiminimellä tehdään yksityisottoja, miten niitä ja verotetaan ja ennen kaikkea – miksi se ei ole sama asia kuin palkka.

Mikä on palkka?

Lähdetäänpä siis aivan perusteista. Palkka on se korvaus, jonka työnantaja maksaa työntekijälle työn tekemisestä. Palkasta maksetaan Suomessa erilaisia sivukuluja, kuten työeläkemaksut, työttömyysvakuutusmaksut sekä sairausvakuutusmaksut. Lisäksi palkasta pidätetään työntekijän veroprosentin mukainen tulovero. Palkkana saatu tulo on siis kokonaan ansiotuloa.

Jos yrittäjä työskentelee omassa osakeyhtiössään, voi hän nostaa palkkaa. Tällöin työntekijänä toimii yrittäjä ja työnantajana yritys. Koska osakeyhtiö on itsenäinen toimija, ei tässä kuviossa ole mitään ihmeellistä. Yrittäjä voi siis valita, haluaako hän nostaa varoja osakeyhtiöstä palkkana vai osinkona. Osinkoja verotetaan osittain pääomatulona, joten yrittäjälle voi jossain tapauksissa olla järkevintä nostaa osa yrityksen tulosta palkkana. Lisäksi tällöin yrittäjä voi käyttää hyväkseen luontaisetuja, kuten lounas-, auto- tai puhelinetuja.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja sen sijaan ei ole työntekijä eikä työnantaja, koska toiminimiyritys ei ole itsenäinen oikeushenkilö. Yrittäjä ja yritys ovat siis käytännössä sama yksikkö, joten mahdollisuutta siirtää rahaa palkkana oikeasta taskusta vasempaan ei ole. Toiminimiyrittäjä ei siten voi myöskään käyttää hyödykseen luontaisetuja, sen tuloista ei makseta sivukuluja, eikä yritystuloja veroteta automaattisesti ansiotulona. Siksi toiminimiyrittäjä voikin tehdä yksityisottoja.

Mitä ovat yksityisen elinkeinonharjoittajan yksityisotot?

Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä ei siis voi nostaa palkkaa itselleen. Toiminimiyrittäjä sen sijaan ottaa käyttöönsä yrityksen varoja tekemällä yksityisottoja. Koska toiminimiyrittäjä ja yritys ovat tismalleen sama asia, voi yrittäjä tehdä nostoja niin paljon kuin tarvetta on. Käytännössä yrittäjän kannattaa kuitenkin avata toinen pankkitili yrityksen käyttöön, jotta toiminta pysyy mahdollisimman selkeänä. Kun sitten asiakas maksaa laskun yrityksen tilille, voi yrittäjä siirtää sen omalle tililleen yksityisottona ilman sen kummempia ongelmia. Nostot ovat verovapaita, koska ne ovat kertaalleen jo verotettu osana yrityksen tulosta. Niitä ei myöskään vähennetä toiminimen tuloksesta menona.

Kaikki pankkitilille kilahtavat eurot eivät ole automaattisesti yrittäjän käyttöön.

Mitä tulee muistaa yksityisottoja tehdessä?

Periaatteessa siis toiminimiyrittäjä voi käyttää yritystoiminnassaan ja henkilökohtaisessa käytössään yhteistä tiliä. Sillä ei ole verotuksen kannalta mitään merkitystä, paljonko yrittäjä siirtelee rahaa tililtä toiselle. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että tuloverot ja ALV on silti maksettava yrityksen tulosta. Kaikki tilille tuleva raha ei siis automaattisesti ole yrittäjän käyttöön. Arvonlisäverot peritään ostajalta ja tilitetään myöhemmin valtiolle. Vaikka ne siis ilmestyvät yrittäjän tilille, ovat ne kuitenkin ainoastaan läpikulkumatkalla eteenpäin.

Tilillä tulee aina olla sen verran rahaa, että ennakkoverot ja ALV:t pystytään kattamaan.

Toiminimiyrittäjä maksaa verot yrityksen tuloksesta ennakkoverona. Tulos on siis yrityksen liikevaihto, josta on vähennetty yrittämisen kustannukset. Ennakkoverona maksettavat verot perustuvat siihen tulosarvioon, jonka yrittäjä itse tekee seuraavasta verovuodesta. Näitä veroja maksellaan pitkin vuotta, jotta yksittäinen verolasku ei olisi valtava. Verokauden lopuksi summat tasataan ja toiminimiyrittäjä saa joko palautuksia tai joutuu maksamaan erotuksen Verohallinnolle. Tilillä tulee siis aina olla sen verran rahaa, että ennakkoverot ja ALV pystytään kattamaan.

Toiseksi, yrityksen tulos lasketaan vähentämällä liikevaihdosta (eli yrityksen myynneistä) yritystoiminnan kulut. Yksityisotot eivät pienennä tätä tulosta, koska ne eivät ole yritystoiminnan kuluja. Yksityisotoista tulee kuitenkin pitää kirjaa tai pitää rahat erillisillä pankkitileillä, jotta yrittäjä pysyy kärryillä omista elinkustannuksistaan sekä yrityksen kuluista. Siirrot tililtä toiselle kannattaa merkitä esimerkiksi verkkopankin viestikentässä yksityisottoina. Kirjanpitoon yksityisotot voi merkitä selitteellä yksityisotto, vaikka ne eivät vaikutakaan kirjanpidon tulokseen.

Tärkeintä yksityisottojen ja palkan eroista on muistaa se, että yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä ei ole erillinen verovelvollinen. Toiminimiyrittäjä ei voi maksaa palkkaa itselleen, koska yrityksen ja yksilön varat ovat yhteiset. Osakeyhtiötä voidaan kuvitella omaksi ”henkilökseen”, jolloin se siis voi maksaa yrittäjilleen palkkaa samalla tavalla kuin kenelle tahansa muullekin. Toiminimen palkka onkin siis harhaanjohtava termi, joka ei kuvaa asioiden todellista luonnetta.

Edellinen artikkeliKokemuksia: OP Kevytyrittäjä
Seuraava artikkeliYksityishenkilön verovähennykset

1 KOMMENTTI

  1. Jutussa olisi voinut mainita, että toiminimelläkin voi jossain määrin säätää verotetaanko saatu tulo ansiotulona vai pääomana.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän
Captcha verification failed!
Captcha-käyttäjän tulos epäonnistui. ota meihin yhteyttä!