Oletko haaveillut freelancerina toimimisesta tai intohimosi, kuten rakkaan harrastuksen muuttamisesta työksi? Entä oletko ajautunut palkkatöissä tilanteeseen, missä et etene riittävää vauhtia, opi uutta tai pääse haastamaan itseäsi? Välillä yrittäjiksi lähtevillä tulee myös raja vastaan mikromanageerauksen kanssa ja he haluavat jatkossa tehdä töitä omilla ehdoillaan, mistä ja milloin itse haluaa. Usein yrittäjäksi lähtevät kuulevat tutuiltaan: ”olisinpa yhtä rohkea kuin sinä, jotta uskaltaisin lähteä toteuttamaan itseäni”. Mitkä asiat sinua estävät ottamasta hyppyä yrittäjyyteen? Tässä artikkelissa käymme läpi niitä kysymyksiä, jotka pyörivät usein yritystoimintaa harkitsevan palkkatyöläisen mielessä.
Kannattaako lähteä palkkatöistä freelanceriksi?
Jos olet tuntenut palkkatöissäsi jo jonkin aikaa, että et ole enää oikeassa paikassa, tilanne pitänee ratkaista tavalla tai toisella. Vaihtoehtosi ovat siinä tapauksessa joko hakea toista, vastaavaa työpaikkaa, kouluttautua lisää tai lähteä yrittäjäksi.
Palkka
Jos haet toista, samanlaista työpaikkaa, saatat pystyä nostamaan palkkaasi vaihdon yhteydessä, mutta tuoko vaihdos muuta ammatillista tyydytystä? Palkankorotukseen liittyvä mielihyvä unohtuu arkisen aherruksen alle, jolloin saatat löytää itsesi taas samasta tilanteesta, eli et koe saavasi työltäsi enää tyydytystä. Voisiko lisäkouluttautuminen auttaa?
Lisäkouluttautuminen
Verkosta löytyy nykyään myös maailman huippuyliopistojen kursseja, jotka voit käydä ilmaiseksi. Esimerkiksi HarvardX on Harvardin kaikille avoin verkkokoulutusohjelma, johon voit osallistua etänä kotoasi käsin. Kurssit ovat usein ilmaisia, kestävät lyhimmillään viikon tai pari ja voit käydä moduuleja omaan tahtiisi, jolloin teet kurssitöitä kun sinulle itsellesi parhaiten sopii. Ilmaisilta kursseilta valmistuvat opiskelijat voivat myös ostaa maksullisen sertifikaatin, joka kannattaa lisätä CV:n täytteeksi. Kolmas vaihtoehto on lähteä yrittäjäksi.
Yrittäjäksi opettelu kevytyrittäjyyden kautta
Monen yrittäjyydestä haaveilevan suunnitelmia yrittäjäksi lähtemisestä hidastaa yrityksen pyörittämiseen liittyvät asiat, joista ei ole välttämättä kertynyt vielä kokemusta. Yrittäjäksi lähtemistä vaikeuttaa omat odotukset siitä, että lakipykälät, verotus, kirjanpito tai laskutus olisivat vaikeita ja aikaavieviä aiheita. Voisiko päätöksesi yrittäjäksi lähtemisestä helpottua, jos joku hoitaisi kaiken tarpeellisen byrokratian, kuten kirjanpidon ja laskutuksen puolestasi ja sinun pitäisi vain tehdä sitä missä olet hyvä – itse töitä?
Mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa?
Kevytyrittäjyys tarkoittaa sellaista yrittäjyysmuotoa, jossa et ole varsinainen yrittäjä, vaan olet ikäänkuin palkansaajan ja yrittäjän välimuoto. Kevytyrittäjyys on tällä hetkellä Suomessa kovassa nousussa ja verkosta löytyvät palvelut ovat mahdollistaneet sen että yrittäjinä siipiään kokeilevat voivat käyttää laskutuspalvelua kaiken byrokratian pyörittämiseen. Kevytyrittäjät voivat laskuttaa asiakkaitaan yksittäisistä keikoista tai pidempiaikaisista projekteista. Koska laskutuspalvelu maksaa rahat sinulle palkkana, he huolehtivat samalla työnantajamaksuista ja vakuutuksista. Sinä toteutat projekteja asiakkaillesi ja saat palkkaa yrittämisestäsi kuin tavallinen palkkatyöläinen, ilman byrokratiaa.
Kannattaako kevytyrittäjän perustaa toiminimi?
Kaikki kevytyrittäjät eivät koskaan perusta omaa toiminimeä. Mikään ei estä laskutuspalvelun käyttämistä, vaikka työskentelisi päätoimisesti laskutuspalvelun kautta.
Iso osa kevytyrittäjistä ikään kuin ajautuu kohtaan urallaan, jolloin kannattaa perustaa toiminimi. Kun olet saanut toteutettuja asiakasprojektejasi menestyen kevytyrittäjänä ja tilauksia tulee ikään kuin itsestään, saatat huomata miten aikasi ja voimavarasi alkavat riittää toiminnan kehittämiselle. Toiminimellä toimiminen tarkoittaa sitä, että yritys pyörii sinun ja ammattitaitosi ympärillä. Yritykseen tulevat rahat ovat sinun rahojasi, kuten kevytyrittäjälläkin. Varat ja velat ovat yhtälailla toiminimellä yrittävän yksityisen elinkeinonharjoittajan varoja ja velkoja. Vertailua näiden kahden muodon väliltä löydät artikkelista toiminimi vai kevytyrittäjä.
Miksi kannattaa lähteä kevytyrittäjäksi tai perustaa toiminimi
Sinulla on varmasti omia syitäsi, mitkä ovat tähän asti estäneet sinua lähtemään yrittäjäksi. Usein kuulee, kuinka yrittäjäksi lähtevät ovat rohkeita, samalla kun yrittäjyydestä puhujat tahtoisivat ottaa saman askeleen itse, mutta eivät uskalla sitä tehdä. Mitä riskejä ja pelkoja yrittäjäksi lähtemiseen sitten liittyy?
1. Turvallinen työ
Monet eivät tule ajatelleeksi että palkkatyö ei välttämättä olekaan niin turvallinen vaihtoehto. Tänä päivänä harva työpaikka on enää täysin turvallinen. Tottakai yrittäjyys on haastavaa, sillä joudut työskentelemään kovaa saadaksesi saman rahan pankkiin. Mutta eikö tämä ole juuri miten työskentelet tälläkin hetkellä? Joudut tekemään paljon töitä, jotta saisit pitää työpaikkasi. Sen sijaan että pomosi ohjaa sinulle valtavan määrän projekteja, joista sinun pitää selvitä rajallisen ajan puitteissa, yrittäjänä kaikki kontrolli onkin sinulla. Voit ajoittaa projektit sinulle sopivammalla aikataululla, jolloin koet olevasi itse vastuussa ja stressitasosi saattaa jopa laskea. Vaikka tekisitkin saman määrän töitä palkkatöissä tai freelancerina, nimenomaan kontrollin puutteen tunteminen aiheuttaa sinussa stressiä. Kun otat ohjat omiin käsiisi, saatat huomata miten mielesi rentoutuu pikkuhiljaa ja voimia alkaa riittää entistä enemmän.
2. En tiedä miten yritys perustetaan
Jos juttelet muiden palkkatöistä lähteneiden kanssa, saatat yllättyä siitä, kuinka vähän jotkut heistä tiesivät yrityksen perustamisesta. Jotkut eivät ikinä tulekaan ottamaankaan asioista selvää, sillä byrokratia ja laskutus rullaavat kevytyrittäjille ja yrittäjille tarkoitettujen palveluiden, kuten laskutuspalvelun kautta. Jotta pääset alkuun, riittää kun luot itsellesi tilin johonkin kevytyrittäjille tarkoitettuun verkkopalveuun. Tähän kuluu aikaa noin viisi minuuttia. Voit siis kokeilla yrittäjän elämää jo muutaman minuutin sisällä, eikä sinun tarvitse välittää muusta, koska verkkopalvelu hoitaa kaiken puolestasi. Et voi enää siis vedota siihen, ettet tietäisi miten yritys perustetaan.
3. Elämme taloudellisesti epävarmoja aikoja
On ymmärrettävää että yrittäjyyden epävarmuus jännittää. Muistamme edelleen 90-luvun laman ja se on saattanut jättää mieliimme arveluttavia pelkoja yrittäjyydestä. Meidän täytyy yhä selvitä asuntolainojen lyhennyksistä ja muista arkisista menoista, vaikka vaihtaisimmekin palkkatöistä yrittäjiksi. Mutta tiesitkö, että taloudellisesti haastavien aikojen aikana lama vaikuttaa pieniin yrityksiin ja freelancereihin vähemmän, kuin isoihin yrityksiin? Pienyrittäjyys on itseasiassa etusi markkinoilla, sillä olet usein ketterämpi, joustavampi ja kommunikoivampi kuin iso yritys. Sinulla voi myös olla varaa tarjota projekteja pienemmänkin budjetin asiakkaille, sillä projektin hinnasta ei tarvitse ohjata ylimääräistä ulkopuolisten osakkeenomistajien taskuihin tai isojen osastojen toimintaan. Tämä tekee sinusta houkuttelevamman toimittajan kuin mitä voisit aluksi uskoakaan.
4. Olenko tarpeeksi hyvä yrittäjäksi?
Jos et usko omaavasi tarpeeksi sellaisia taitoja, jotka auttaisivat sinua menestymään yrittäjänä, sinun kannattaa harjoitella kevytyrittäjänä. Käytä verkosta löytyviä, ilmaisia koulutuspalveluita, kuten HarvardX:a. Hio taitojasi ensin hyväntekeväisyysprojekteissa ilman palkkaa, joiden avulla saat itseluottamusta, kehität taitojasi ja saat arvokkaita referenssejä oikeilta asiakkailta. Nappaa projekti sieltä täältä ja opi omaa tahtiasi.
Volunteermatch.org yhdistää vapaahetoisia ja hyväntekeväisyysjärjestöjä. Projektit vaihtelevat nettisivujen suunnittelusta ja toteutuksesta digitaaliseen markkinointiin, graafiseen suunnitteluun, myyntiin, datan tietokantaan syöttöön ja HR-tehtäviin. Volunteermatchista löydät hyvin mahdollisesti myös niitä töitä, joista olet aina unelmoinut. Jos teet yhden tai kaksi tällaista projektia vapaaehtoisena, saatat löytää itsesi unelma-ammatistasi yllättävän pian. Oli se sitten palkkatöissä, kevytyrittäjänä tai varsinaisena yrittäjänä. Kun osaamisesi kasvaa, huomaat että projekteja alkaa tulla sisään suositusten kautta enemmän ja enemmän.
5. Yrittäjyyden taloudellinen riski pelottaa
Pienyrittäjyyden tärkein kysymys on raha – laskut pitää maksaa. Jos lähdet kokeilemaan yrittäjyyttä kevytyrittäjänä jättämättä palkkatöitäsi, saat yritystoimintasi pystyyn ottamatta itse minkäänlaista taloudellista riskiä alkuun. Ala käymään verkostoitumistapahtumissa ja juttele ihmisille osaamisestasi ja suunnitelmistasi. Kun maineesi kevytyrittäjänä alkaa kiiriä ja asiakaskunta kasvaa, sinulla on turvallisempi olo lopettaa palkkatyöt. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että joudut työskentelemään projektien parissa iltaisin ja viikonloppuisin, jos käyt samalla palkkatöissä täyspäiväisesti. Mikä saattaa tulla sinulle yllätyksenä on se, että vapaa-ajallakin työskentely voi olla nautinnollista, jos opit samalla uusia taitoja ja pääset toteuttamaan itseäsi tai tekemään intohimostasi ammatin. Voitko korvata kaksi TV-iltaa viikossa uusien taitojen opettelulla ja projektityöllä?
6. Entä jos en saa asiakkaita? Joudun palaamaan maitojunalla töihin
Asiakkaita voi hankkia verkkopalveluiden, kuten esimerkiksi UpWorkin ja Freelancer.comin kautta. Suomen kieli on näissä palveluissa kilpailuetu, sillä monet kansainväliset yritykset, jotka ovat kasvattamassa toimintaansa Suomeen etsivät harvinaista suomen kielen taitoa ulkomailta käsin. Suunnittelitko jatkavasi palkkatöistä tuttujen asiakkaiden kanssa friikkuna? Siinä tapauksessa sinun kannattaa lukea vielä työsopimuksesi kertaalleen ja tarkistaa, ettei siinä ole kilpailukieltoa. Usein työsopimuksiin kirjataan aikaikkuna, jonka sisällä et saa mennä kilpailevaan yritykseen töihin tai perustaa kilpailevaa yritystä. Tämän hetkinen työnantajasi voi kokea että yrität viedä heidän asiakkaansa.
7. Tarvitsen nettisivut, mutta eikö ne ole kalliita?
Sinun kannattaa varmistaa alkuun, että pienen bisneksesi perusasiat ovat kunnosssa. Tarvitset siis yrityksellesi nettisivut. Jos haluat helpon startin, kokeile WIX-kotisivukonetta. Myös WordPress-sivut ovat myös erittäin suosittuja ja Youtubesta videoita katselemalla saat todennäköisesti nettisivut pystyyn viikonlopun aikana.
En ole vieläkään varma kannattaako minun lähteä yrittäjäksi
Ellet ole valmis ottamaan isoa askelta, aloita pienillä askelilla. Jos tunnet jo jonkin asiakkaan, joka olisi kiinnostunut tekemään projekteja kanssasi, ota työt vastaan ja hoida byrokratia Ukko.fi:n tai jonkin muun vastaavan palvelun kautta, kun sen aika on. Ala siirtää energiaasi palkkatöissä turhautumisesta itsesi toteuttamiseen ja taitojen opetteluun. Loput tulee kyllä aikanaan, jos on tullakseen. Sinun ei tarvitse lähteä ison riskin yrittäjäksi, ellet halua. Voit sen sijaan hivuttautua siihen suuntaan, pitämällä samalla turvaverkostasi kiinni. Jos asiat etenee varsinaisen yrittäjyyden suuntaan, tunnet sen kyllä kun olet siihen valmis.