Toiminimiyrittäjän eli yksityisen elinkeinonharjoittajan tulosta käytetään joskus nimitystä ”toiminimen palkka”. Tämä termi on valitettavan harhaanjohtava, sillä yksityisen elinkeinonharjoittajan tulo ei ole verrattavissa esimerkiksi työntekijän palkkaan tai osakeyhtiössä yrittäjän palkkaan. Tämän artikkelin tarkoituksena onkin selvittää, miten toiminimellä tehdään yksityisottoja, miten niitä ja verotetaan ja ennen kaikkea – miksi se ei...
Kilometrikorvauksilla tarkoitetaan työnantajan maksamia korvauksia työntekijälle työmatkoista, jotka työntekijä tekee omalla autollaan tai muulla ajoneuvolla. Vuonna 2022 peruskorvaus on 0,46 euroa kilometriltä, mutta tähän vaikuttavat useat muut tekijät.
Työntekijän kilometrikorvaukset
Verohallinto määrittelee vuosittain kilometrikorvauksen määrän. Tämä määrä on siis se enimmäismäärä, joka työntekijälle voidaan maksaa verottomasti. Kilometrikorvauksen enimmäismäärään vaikuttaa mm. se,...
Idea toiminimen verovähennyksistä kuulostaa erittäin loogiselta: jos yritystoiminnasta aiheutuu kuluja, ne merkitään kirjanpitoon vähentämään tulosta. Raja vedetäänkin siihen, mikä lasketaan yritystoiminnan kuluksi ja mikä ei. Hankinnat ja menot, jotka liittyvät ainoastaan yritystoimintaan, ovat tietenkin kulua. Mutta mitä jos toimisto sijaitseekin kotona tai työpakulla tehdään myös viikonloppumatkoja? Tässä artikkelissa käymme...
Toiminimiyrittäjän tulee pitää yritystoiminnastaan kirjanpitoa muiden yritysten tapaan. Yksityiselle elinkeinoharjoittajalle on kuitenkin annettu joitakin kevennyksiä, jos liiketoiminta on suhteellisen pientä. Tällöin toiminimi on oikeutettu pitämään yhdenkertaista kirjanpitoa.
Kirjanpidon tarkoituksena on pitää erillään yrittäjän henkilökohtaiset varat yrityksen varoista. Vaikka käytännössä nämä varat ovatkin yhteisiä, on ne esimerkiksi verotuksen kannalta tärkeää osata...
Miten toiminimen verotus eroaa palkansaajan tai osakeyhtiön verotuksesta? Vaikka toiminimiyrittäjän eli yksityisen elinkeinonharjoittajan tuloa verotetaan ainoastaan yrittäjän henkilökohtaisena tulona, eroaa se silti palkansaajan verotuksesta. Koska yksityinen elinkeinonharjoittaja ei ole erillinen verovelvollinen, ei itse yrityksen tarvitse maksaa veroa tulostaan.
Toiminimen verotus
Tässä artikkelissa käydään läpi:
Miten toiminimiyrittäjän tulos lasketaan
Onko verotettava tulo...
Päivärahat kotimaassa 2022
Kotimaan päivärahaa voidaan maksaa verovapaana työntekijälle, joka on yli kuuden tunnin työ- tai virkamatkalla yli 15 kilometrin päässä työpaikalta tai kotoaan. Päivärahat aiheuttavat päänvaivaa monesti niin yrittäjälle kuin työntekijällekin. Tässä artikkelissa pyrimme siis selventämään päivärahoihin liittyviä epäselvyyksiä.
Huomaa, että mikäli työmatkan tekee omalla autolla tai muulla kulkuvälineellä, päivärahojen...
Mitä arvonlisävero tarkoittaa? Arvonlisävero on vero, joka lisätään myytävän tuotteen hinnan päälle. Kuluttaja siis maksaa arvonlisäveron ja myyjä tilittää sen verottajalle. Lähes kaikki myynti on arvonlisäverollista. Aloittavan yrityksen tulee hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi, jos liikevaihdon alarajan oletetaan ylittyvän ensimmäisenä verovuonna.
Mikäli tekee toiminimen kirjanpidon itse, joutuu arvonlisäverotukseen perehtymään varsin huolellisesti. Osakeyhtiön verotus...
Yritystoimintaa aloittaessa yrittäjällä on mahdollisuus ilmoittautua Verohallinnon rekistereihin. Näitä ovat siis työnantajarekisteri, arvonlisäverovelvollisten rekisteri sekä ennakkoperintärekisteri. Jos yrityksen toiminta on pientä, rekisteröityminen ei ole pakollista. Milloin rekistereihin täytyy sitten ilmoittautua ja mitä hyötyä niistä on yritykselle tai yrittäjälle?
Työnantajarekisteri
Työnantajarekisteriin ilmoittautuminen on pakollista, mikäli yrityksessä työskentelee vakituisesti kaksi työntekijää.
Työnantajarekisteriin on ilmoittauduttava, jos...
Onko organisaatiollasi kasvusuunnitelmia, kansainvälistymistoiveita tai innovaatiohaluja? Ehkä voisitte hyötyä verkostotoitumisavusta? Organisaatiosi voi saada apua näihin ja moniin yllä mainittuihin kysymyksiin Business Finlandilta. Business Finland syntyi kun Tekes ja Finpro yhdistyivät. Tässä artikkelissa tarkastelemme muun muassa:
Millaista apua Business Finlandilta voi saada
millaiset yritykset voivat hakea rahoitusta ja
miten rahoitusta...
Sekä avoimen yhtiön että kommandiittiyhtiön vastuunalaisia yhtiömiehiä verotetaan samalla tavalla. Henkilöyhtiöt eivät ole erillisiä verovelvollisia, vaan verotus tapahtuu yhtiömiesten omana pääoma- ja ansiotulona. Kommandiittiyhtiön tai avoimen yhtiön yhtiömies voi myös olla toinen henkilö- tai osakeyhtiö. Tässä käsitellään kuitenkin ainoastaan yrityksiä, joiden kaikki yhtiömiehet ovat luonnollisia henkilöitä.
Miten henkilöyhtiöitä verotetaan?
Henkilöyhtiöiksi lasketaan...